Неделя,

Путин: Русия е по-демократична от Великобритания

От: Файненшъл Таймс, сн. Кремъл -
351
Путин: Русия е по-демократична от Великобритания
A
A
A

Президентът на Русия мисли за своя наследник, но той ще бъде избран от народа

Путин признава недостатъците на Тръмп, но го смята за талантлив

Вината на Русия за отравянето на Скрипал да бъде доказана, зове държавният глава

Русия е постигнала в Сирия повече от очакваното

Пекин и Москва не кроят планове срещу други световни сили

--------------------

Руският президент Владимир Путин е убеден, че принципът за избор на държавен глава в Руската федерация е по-демократичен отколкото във Великобритания. Той увери, че народът ще избере бъдещия президент на страната, макар че самият Путин също мисли за свой наследник на поста.

"Без преувеличение ще кажа, че винаги съм мислил за това, от 2000 г. насам", призна руският лидер в интервю за британския в. „Файненшъл Таймс“ (Financial Times), отговаряйки на въпроса "какъв процес" ще бъде приложен за избора на негов наследник. Текстът на интервюто бе публикуван в четвъртък на уебсайта на изданието, както и на сайта на Кремъл, отбелязва ТАСС.

В същото време Путин подчерта, че ситуацията се променя, така както се променят и множество изисквания за хората. "В крайна сметка решението трябва да бъде взето от руския народ", подчерта президентът и добави, че последната дума е на избирателя.

Той припомни, че изборът на ръководител на руската държава преминава през общо пряко тайно гласуване. "Разбира се, това не е така във вашата страна, във Великобритания. Имаме демократична страна", отбеляза той. Във Великобритания, посочи Путин, лидерът се избира от управляващата партия, имайки предвид сегашния процес, в който Борис Джонсън и Джереми Хънт се борят за гласовете на членовете на Консервативната партия.

"При нас, ако първият човек в държавата напуска по някаква причина ... се провежда пряко тайно гласуване от цялото население на страната", обясни държавният глава, като подчерта, че "така ще бъде и сега". "Разбира се, действащият лидер винаги подкрепя някого и това е съществена подкрепа, ако той се радва на уважението и доверието на народа, но в крайна сметка изборът винаги е на гражданите на Руската федерация", каза Путин.

Той обърна внимание на факта, че през 2000 г. е бил само изпълняващ длъжността президент (след оставката на предшественика му Борис Елцин – бел.ред.). "А за да бъда избран и да стана пълноправен държавен глава, трябваше да отида на избори, което и направих. Благодарен съм на руските граждани, че ми се довериха тогава и в следващите години да бъда начело на държавата – това е огромна чест“, подчерта президентът.

Тръмп е талантлив човек

Руският президент не признава много от методите на своя американски колега Доналд Тръмп, но в същото време го счита за талантлив човек. "Г-н Тръмп не е политик от кариерата, той има собствено виждане за света и собствено мнение за националните интереси на САЩ. Например не съм съгласен с много начини за решаване на проблемите, които той използва. Но е талантлив човек. Много тънко усеща какво очаква от него избирателят ”, каза Путин.

Главата на Руската федерация смята, че Тръмп е победил на президентските избори през 2016 г., защото е взел предвид промените в обществото, а не заради намесата на Русия, каквато и не е имало. "Русия е обвинявана и въпреки доклада на Мълър (специалният обвинител Робърт Мълър - бел.ред.) продължава, колкото и да е странно, да се върти старата плоча с обвиненията за митичната намеса на Русия в американските избори. Но какво се случи в САЩ всъщност? Г-н Тръмп, за разлика от своите опоненти, усети много тънко какво се случва в американското общество, усети тънко измененията отвътре в това общество, и се възползва от усета си“, подчерта руският лидер.

Според Путин в САЩ американски компании, т.е. техните ръководители, акционери и партньори, са се възползвали от предимствата на глобализацията, но средната класа "е останал настрани от раздаването на този "пай". „И отборът на Тръмп точно и отчетливо усети това, и го използва по време на предизборната кампания – ето къде трябва да търсим причините за победата на Тръмп в изборите, а не в митичната намеса отвън ”, обясни президентът на Руската федерация.

„Ето тук може да се окаже, че се крият неговите (на Тръмп – бел.ред.) на пръв поглед екстравагантни решения в областта на икономиката и взаимодействието дори с партньори и съюзници. Той смята, че разпределянето на ресурсите, разпределянето на доходите от тази глобализация през последното десетилетие са били несправедливи по отношение на Съединените щати. Не искам да казвам точно сега дали това е справедливо или несправедливо, не искам да давам оценки за това, което той прави – дали е правилно или неправилно. Заедно с вас се опитвам да разбера мотивите за поведението му“, добави Путин.

Вината на Русия за отравянето на Скрипал трябва да бъде доказана

Историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри не струва и „пет копейки“, категоричен бе Владимир Путин в интервюто за „Файненшъл таймс“. „Целият този шум около шпиони и контрашпиони не отива на сериозни междудържавни отношения. Защото целият този шпионски шум не струва и пет копейки, както се казва у нас. Или пет пари… В междудържавните отношения всичко се измерва в милиарди и засяга съдбата на милиони хора. Е, как можете да поставите нещата на един кантар“, риторично запита руският лидер.

Според Путин Москва и Лондон могат безкрайно да предявяват претенции едни на други, но всякаква съпричастност на Руската федерация към отравянето "трябва да бъде доказана".

„У масовия руснак възниква въпросът: А вие ни шпионирахте с помощта на Скрипал? Може би не трябваше да го правите? И така до безкрай като във въпроса кое е първо: яйцето или кокошката“, добави президентът.

Както подчерта Путин, британският премиер Тереза ​​Мей, въпреки че ще напусне поста си идния месец, "не може да не се притеснява, че поради тези шпионски скандали отношенията ни са влезли в задънена улица, която ни пречи да развиваме връзките си нормално и да подкрепяме деловите хора.“

Постигнахме в Сирия повече от очакваното

Русия постигна по-големи резултати в Сирия, отколкото очакваше, като изпълни редица важни за страната задачи, е мнението на Владимир Путин, който вярва, че си е струвало риска. "Постигнахме дори повече, отколкото очаквах. Първо, голям брой бойци, които планираха да се върнат в Русия, бяха унищожени. Говорим за няколко хиляди души - в Русия или в съседни страни, с които нямаме визов режим. И двата варианта са еднакво опасни за нас”, каза президентът.

В допълнение, Путин отбеляза, че Руската федерация е постигнала запазването на сирийската държавност и стабилизирането на ситуацията в региона, което пряко засяга сигурността и в самата Русия. Освен това, според Путин, въоръжените сили на Руската федерация "придобиха такъв опит, какъвто не можеше и да си представим в никакви учения в мирна обстановка".

„Установихме доста добри бизнес отношения с всички страни от региона и нашите позиции в района на Близкия изток станаха по-стабилни. Наистина имаме много добри, делови, партньорски и в много отношения дори с елементи на съюз, отношения с множество страни от региона, включително и не само Иран и Турция, но също така и други страни“, продължи президентът. „Все пак запазихме сирийската държавност, не позволихме хаос там, както например в Либия. Ако се беше случило обратното, тогава щеше да е най-лошо, а и щеше да имам отрицателни последствия за Русия", категоричен бе той.

Путин подчерта, че Москва е наясно с това, което се случва в Сирия, и какви са вътрешните причини за конфликта в тази страна. Според Путин Руската федерация предпочита да не реже ръката "от рамото", а "а да премисли, да гледа и да не бърза за никъде", тъй като самите страни в конфликта трябва да предприемат необходимите стъпки, за да спрат продължителното противопоставяне.

Взаимодействието между Русия и Китай

Политиката на Русия и Китай не е насочени срещу която и да е друга страна, заяви Владимир Путин в интервюто си за „Файненшъл таймс“.

"С Китай изобщо не смятаме да изграждаме политика против никого. Само последователно изпълняваме плановете си за развитие на сътрудничеството, правим това от 2001 г. и просто ще продължим", каза Путин.

Отговаряйки на въпроса дали не е прекалено много, образно казано, Руската федерация да слага всичките си яйца в една кошница, като залага основно на взаимодействието с Китай, Путин каза: "Имаме достатъчно яйца и няма много кошници, в които да ги сложим".

"Няма нужда да търсим някакъв подтекст в сближаването между Китай и Русия ", отбеляза президентът. "Разбира се отчитаме какво се случва днес в света, имаме съвпадаща позиция по редица въпроси от сегашния световен дневен ред, включително по въпроси, свързани със спазването на общоприетите правила - в търговията, международните финанси, в сметките."

Какво още каза Владимир Путин пред „Файненшъл Таймс“

Руският президент очаква участниците от Г-20 да потвърдят намерението си за разработване на общи правила. Пробив в отношенията на срещата на върха в Осака руският лидер не очаква.

Коментирайки думите си, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ-и век, Путин заяви, че смята разпадането на СССР за трагедия предимно в хуманитарен смисъл. Президентът каза, че е удивен от коментарите за това изявление в западната преса. "Нека те (коментаторите – бел.ред.) да се опитат да поживеят, ако баща ви, брат ви или друг близък роднина е в друга страна и там започва съвсем различен живот", отбеляза той.

Според президента в Русия няма олигарси. Путин отбеляза, че има големи частни компании, има компании с държавно участие, но той не знае "за големи компании, които да се възползват от някакъв вид преференции от близостта си до властите".

Путин определи като важни задачите за промяна на структурата на руската икономика и за увеличаване на производителността на труда чрез технологии.

Според държавния глава работата на централната банка на Русия като цяло заслужава подкрепа. Путин отбеляза, че благодарение на нея „малоценните или неефективните, или полукриминалните финансови организации“ напускат пазара.

Руският лидер смята, че дипломацията спрямо Каракас от позиция на силата ще бъде унижение за цяла Латинска Америка. В този смисъл президентът припомни свалянето на Муамар Кадафи от западните държави: "Всичко това доведе до конфликти и междуплеменни противоречия. Всъщност и досега в Либия се води война."

Що се отнася до прекратяването на Договора за намаляване на стратегическите въоръжения, Путин каза, че без START-3 в света няма да останат инструменти за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването.

Путин е убеден, че светът трябва да мисли за безопасността на КНДР, а не за разоръжаването й. Според президента "трябва да се помисли за гаранции, и на тази основа да се преговаря с Северна Корея."

Според Путин е трудно да се предскаже как ще приключи търговският конфликт между САЩ и Китай и дали Вашингтон няма да предприеме необмислени стъпки, дали американците имат достатъчно търпение. В същото време той не вярва, че Китай може да създаде „някакъв вид заплахи от подобен род". „Просто не мога да си го представя“, категоричен бе президентът.

Държавният глава положително оценява влиянието върху петролния пазар на споразумението за стабилизиране на производството между държави, принадлежащи или не към ОПЕК, включително Русия. Според него през следващите дни ще се знае дали споразумението ще бъде удължено.

Путин каза, че сред чуждестранните политици, с които е трябвало да общува, бившият френски президент Жак Ширак му е направил много сериозно впечатление. Говорейки за отношенията си с президентите на Съединените щати, Путин каза, че като цяло всички американски лидери, с които е трябвало да работи, както всички нормални хора, са различни един от друг. Путин заяви, че е благодарен на бившия американски президент Бил Клинтън за изграждането на партньорство между двете страни.

Отговаряйки на въпроса кой от лидерите, на които най-много се възхищава, каза: "Петър Първи. "

Президентът подчерта, че в Русия нямат нищо против нетрадиционната сексуална ориентация, но не трябва да забравяме за културата и традиционните устои на милиони хора.

Руският лидер се противопостави на диктата на либералната идеология, подчертавайки, че тя трябва да съществува, но не и да доминира.

Путин каза, че задачата на руските власти е да осигурят стабилен и безопасен живот на хората, при това с прогноза за подобряване.

Президентът призна, че му се налага да поема рискове, но и да претегля последствията. Той отбеляза, че рискът трябва да бъде оправдан.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички