Путин отива при Си Цзинпин

Това е първото задгранично посещение на Путин откакто МНС го издирва

Путин отива при Си Цзинпин | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин ще пътува до Пекин следващия месец за разговори с китайския държавен глава Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че това е първото задгранично посещение на Путин, което поне е обществено достояние, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за неговия арест.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, обяви, че опитите на Запада за възпиране на Русия и Китай трябва да доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете сили.

"Перспективата през октомври е за задълбочени двустранни разговори между президента Владимир Путин и президента на Китай Си Цзинпин в Пекин", заяви Патрушев, цитиран от агенция "Интерфакс", на среща в Москва с китайския външен министър Ван И.

Путин ще участва в третия форум на инициативата "Един пояс, един път" по покана на Си, отправена от китайския президент по време на визитата му в Москва през март.

Тогава, само дни преди посещението на Си в Русия, Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин на основание на незаконно отвеждане на стотици деца от Украйна. Москва отхвърли обвиненията, припомня Ройтерс.

Кремъл заяви, че тази заповед за арест е свидетелство за враждебността на Запада спрямо Русия, която образува наказателно производство срещу прокурора и съдиите от МНС, издали заповедта.

Патрушев, който е близък до Путин, посочи, че Русия иска да развива взаимоотношенията си с Китай.

"Целта на Русия е напредък в развитието и укрепването на руско-китайските отношения", каза Патрушев, като добави, че между двете страни е налице "цялостно партньорство и стратегическо сътрудничество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай