Петък,

Путин мълчи за бъдещите си планове

От: Рачо Рачев -
Путин мълчи за бъдещите си планове
A
A
A

Макар да не иска премахване на ограниченията върху броя на мандатите или да прибягва да други начини за удължаване на управлението си, руският президент Владимир Путин пази мълчание за бъдещите си планове.

В последно време Путин предложи поредица от конституционни поправки, които според неговите критици са част от усилията му да остане начело на властта след изтичането на сегашния му 6-годишен президентски мандат през 2024 г. Очаква се контролираният от Кремъл парламент да одобри промените идната седмица, след което те ще бъдат подложени на окончателно одобрение с всенароден референдум на 22 април.

Политически експерти и опоненти на Путин твърдят, че той може да използва промените, за да премахне ограниченията на броя на мандатите за един човек на президентския пост и да остане държавен глава; да се прехвърли на премиерския пост със засилени пълномощия; или да продължи да държи юздите като ръководител на предложения нов орган Държавен съвет.

Путин обаче отхвърли днес всички тези варианти на среща с представители на обществеността в областния град Иваново, северно от Москва. Зададени му бяха въпроси защо се ограничават сроковете за пребиваване на най-високия държавен пост в Русия и какви са неговите планове след изтичането на сегашния му президентски мандат.

"Работата не е в това, че съм уморен или искам вече да се оттегля настрана. Работата изобщо не е в това. Всеки човек, оказал се в моето положение, би възприемал това не просто като работа, а като съдба. Такова е и моето отношение по въпроса", каза руският президент. Той обаче свенливо призна, че е "безкрайно благодарен на хората" за това, че го подкрепят и му вярват, и че "без тази подкрепа би било изобщо невъзможно да се работи на такъв пост".

Путин се обяви срещу едно от предложенията, направени по време подготовката на промените в конституцията - да отпадне ограничението върху броя на президентските мандати. "От какво се опасявам? Защо не искам да се отменят сроковете? За себе си не се боя, аз няма да откача, но проблемът не засяга мене", отбеляза той. А после обясни, че поправки в конституцията се правят "даже не за 5-10 години, а минимум за 30, за 50".

"Затова смятам, че това е необходимо за бъдещето. Сега наистина може би по-важна е стабилността, спокойното развитие на страната. Когато тя набере повече увереност в себе си, повече ресурси - именно тогава несъмнено ще бъде необходимо да се гарантира смяната на хората на висшите ръководни постове", подчерта Путин.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички