Путин и Си Цзинпин се прощават с Кисинджър

Путин нарече американския дипломат "мъдър и далновиден държавник"

Путин и Си Цзинпин се прощават с Кисинджър | StandartNews.com

Вестта за смъртта на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предизвика реакции в целия свят. Съболезнования изразиха и лидери от страни в обтегнати отношения с Вашингтон.

В телеграма до съпругата на Кисинджър руският президент Владимир Путин нарече американския дипломат "мъдър и далновиден държавник". Той изтъкна ролята на бившия държавен секретар за подобряване на руско-американските отношения и за укрепване на глобалната сигурност.

"Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която в свое време даде възможност за намаляване на международното напрежение и за постигане на съветско-американски договорености от най-голяма важност, които допринесоха за укрепването на глобалната сигурност", се казва в телеграмата на руския президент.

"Много пъти съм имал възможност лично да общувам с този дълбок и необикновен човек и несъмнено оставам с най-светли спомени от него", изтъква Путин.

Кисинджър, който почина на 100-годишна възраст, беше привърженик на диалога между САЩ и Съветския съюз през 70-те години на миналия век, който доведе до сключването между двете суперсили от Студената война на първите големи споразумения за контрол над ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

"Почина Хенри Кисинджър. Той дълги години вярно служи на страната си. Едновременно с това беше и прагматик, който взимаше предвид реалностите и не следваше сляпо каноните на американската външна политика. Сега в американското правителство и в западния свят няма и следа от такива хора. Почивай в мир", написа в "Екс" бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Междувременно президентът, премиерът и външният министър на Китай също изпратиха съболезнования до американския президент Джо Байдън във връзка с кончината на Кисинджър.

"Добър, стар приятел на китайския народ, основоположник на китайско-американските отношения", коментираха от външното министерство в Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Солон
преди 4 месеца

Каквото и да кажем,ще е малко.Истината е,че си отиде една епоха.

Откажи