Путин доволен, ако барел петрол струва $70

Москва ще си сътрудничи с Рияд за намаляване на производството

Путин доволен, ако барел петрол струва $70 | StandartNews.com

Ако петролът не пада под 70 долара ца барел, Русия ще е доволна.  Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Сингапур, където той участва в в Източноазиатската среща на върха. Москва също така ще си сътрудничи със Саудитска Арабия за ограничаване на производството с цел повишаване на цените, съобщи РИА Новости. 
"Сегашната ситуация с цени около 70 долара за барел ни устройва напълно  Както знаете, нашите бюджетни разчети са базирани на цена от $40 за барел",разясни Путин. Само в рамките на около месец петролът се обезцени с над 20% с оглед на свръхпредлагане от страна на основни производители като САЩ, Русия и Саудитска Арабия и признаци за по-меки от очакваното американски санкции спрямо износа на ирански суров петрол (предоставените на осем държави временни отстъпки от санкциите). 
В четвъртък петролните фючърси нарастват предпазливо след вчерашен техен плах отскок с 1%, парирайки много малка част от техния драматичен спад от предишните 12 поредни сесии на търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се повишават с 0,1% към 56,30 долара за барел, но продължават да се търгуват недалеч от тяхното едногодишно дъно около 55,69 долара (най-ниско ниво от ноември 2017-а). Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари пък нарастват с 0,7% към 66,70 долара за барел, след като по-рано тази седмица удариха многомесечно дъно около 65,47 долара за барел (най-ниско ниво от март насам). 
Повод за настоящата плаха стабилизация на петролните цени даде призивът министърът на енергетиката на Саудитска Арабия за намаляване на добивите в глобален план с един милион барела дневно, за да се ребалансира пазарът, като Рияд представи своите планове за свиване от декември на производството с 500 хиляди барела. Отскокът на петролните фючърси в сряда с около 1% пък се дължеше на информация на Ройтерс, според която т.нар. "ОПЕК +", включващ членовете на картела и други важни производители като Русия, обмисля да съкрати в скоро време добивите с до 1,4 млн. барела дневно. 
"На този етап не мога да кажа дали производството трябва да бъде ограничено - трябва да сме много внимателни, всяка дума тук е важна", коментира Владимир Путин. "Но фактът, че трябва да си сътрудничим със саудитците, е очевиден", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай