Пучът в Москва. Минаха 30 години

Неуспешен опит за отстраняване от власт на Михаил Горбачов

Пучът в Москва. Минаха 30 години | StandartNews.com

Днес се навършват 30 години от началото на Августовския пуч в Москва - неуспешен опит за отстраняване от власт на Михаил Горбачов, първия и единствен президент на Съветския съюз.

Рано сутринта на 19 август 1991 г. вицепрезидентът на СССР Генадий Янаев издава указ за отстраняване от длъжност на Михаил Горбачов поради "невъзможността да изпълнява служебните си задължения по здравословни причини" и за въвеждането на извънредно положение в някои райони на страната за срок от шест месеца, считано от 4.00 часа на същата дата.

Ето ги пучистите -  Генадий Янаев - вицепрезидент на СССР, Валентин Павлов - председател на Министерския съвет на СССР, Дмитрий Язов - министър на отбраната на СССР, Борис Пуго - министър на вътрешните работи на СССР (самоубива се на 22 август 1991), Владимир Крючков - председател на КГБ на СССР и др.

В 6.05 часа Генадий Янаев разпространява съобщение, че поема функциите на президент на СССР. В 9.00 часа няколко колони от танкове тръгват към центъра на Москва. По заповед на комитета в столиците на съюзните републики също са изпратени войски с бронирана техника. 

В 11.46 часа в обръщение на президента на Руската съветска федеративна социалистическа република Борис Елцин действията на комитета са наречени опит за държавен преврат. В 13.00 часа в Москва започват да се издигат барикади.

В 17.11 часа Борис Елцин нарежда на военните да се изтеглят от столицата.

В 2.40 часа на 22 август 1991 г. Михаил Горбачов се връща в Москва.

След продължило година и половина разследване на 14 април 1993 г. започва процес срещу извършителите на преврата. Те са осъдени на различни срокове затвор, а на 23 февруари 1994 г. са амнистирани с решение на Държавната дума на Русия.

90-годишният днес Михаил Горбачов заяви, че поуките от Августовския пуч в Русия точно преди 30 години продължават да бъдат актуални, а обществото и държавата трябва да бранят демократичните принципи, предаде ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай