Първа служба в Нотр Дам след пожара

Френските милиардери се скатаха за възстановяването на катедралата

Първа служба в Нотр Дам след пожара | StandartNews.com

Днес катедралата "Нотр Дам" в Париж отваря вратите си за първата служба след опустошителния пожар на 15 април. Само 30 души ще бъдат допуснати на месата, която ще отслужи архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опти. Всички те ще носят каски заради собствената им сигурност, предаде БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: 10 факта за Нотр Дам, които едва ли знаем

Службата ще бъде предавана по телевизията. Точно преди два сеца адски пожар изпепели голяма част от прочутата катедрала. На думи обещаните дарения за възстановяването ѝ достигнаха  1 милиард долара. Но по-рано днес стана ясно, че френските милиардери все още не са дарили и един евроцент.

ВИЖ ОЩЕ: Саждите на срама пред изгорялата Нотр Дам

Американски и френски граждани, чрез благотворителни фондации "Нотр Дам", стоят зад първите дарения, от които плащат разходите за ремонта и заплатите на 150-те работници, наети от катедралата за възстановяването й, съобщи "Блумбърг", позовавайки се на църковни и бизнес служители.

ВИЖ ОЩЕ: Милиардери още не дават пари за Нотр Дам

Работата по възкресяването на парижкия символ тече с пълна сила. Комитетът по възстановяването на катедралата разчита на благотворителните фондации, за да финансира първата фаза на реконструкцията. Работниците са изправени пред сериозната задача да изчистят отравянето с олово вследствие на пожара, което бе установено в района на "Нотр Дам".

Андре Фино, говорител на комитета по възстановяването на "Нотр Дам" обяснява, че донорите искат да знаят за какво ще се харчат парите им, като за тази цел трябва да им се предоставят плановете за възстановяването на паметника.

До момента са събрани около 9% от обещаните средства за възстановяването на катедралата. При това 90 на сто от тях са дошли от САЩ. "Американците са много щедри към "Нотр Дам", паметникът е много обичан в Америка", коментира и Мишел Пико, ръководител на благотворителния фонд "Приятели на "Нотр Дам".

Почти 1 млрд. долара бяха обещани от някои от най-богатите семейства и компании във Франция още в първите часове и дни на инцидента, който разтърси Франция. Това предизвика и критики, че обявените дарения са толкова големи, че са израз по-скоро на суетата на донорите, отколкото инспирирани от искрено желание за запазване на културното и църковното наследство на Франция.

Френският премиер Едуар Филип обяви международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата „Нотр Дам” след специално заседание на кабинета за реконструкцията й.

Президентът Макрон обеща величественият храм да бъде напълно възкресен до 5 години

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай