Провокация към Китай. САЩ се прокрадва в Тайван

Деликатно посещение предизвика гнева на Пекин

Провокация към Китай. САЩ се прокрадва в Тайван | StandartNews.com

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай отпътува днес  на деликатно посещение в САЩ, предаде Ройтерс. Неговата визита е осъдена от Китай, а тайвански официални представители се опасяват, че това може да засили китайската военна активност около демократично управлявания остров.

Лай е водещ кандидат за поста президент на Тайван на предстоящите през януари избори и официално ще спре само транзитно в САЩ. Той ще продължи към Парагвай, където ще участва в церемонията по полагане на клетва на новоизбрания президент на страната.

Тайпе и Вашингтон твърдят, че това са рутинни престои и не са причина за предприемане "на провокативни" действия от страна на Китай, но Пекин реагира гневно на това, което смята за поредно доказателство за американската подкрепа за Тайван, посочва Ройтерс. Китай настоява, че островът е суверенна китайска територия.

Китай вероятно ще започне военни учения през следващата седмица в близост до Тайван, използвайки престоя на Лай в САЩ като претекст за сплашване на гласоподавателите преди изборите догодина и за да ги накара да се "страхуват от война", твърдят тайвански официални представители, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай