Протести в Хонконг в защита на Едуард Сноудън

Протести в Хонконг в защита на Едуард Сноудън | StandartNews.com

Хонконг. Стотици протестиращи призоваха правителството на Хонконг да не екстрадира бившия американски шпионин Едуард Стоудън, който разкри съществуването на програми за следене в световен мащаб на телефонните и интернет връзки от САЩ, предаде Guardian.

Стоудън обяви в Хонконг, че стои в основата на изтичане на информация за програмите за следене на комуникациите от Вашингтон.

Протестиращите се събраха пред сградата на американското консулство, като скандираха "Защитете свободата на словото", "Защитете Сноудън", "Не на екстрадирането" и "Уважавайте законите на Хонконг".

Властите на Хонконг, които се ползват с известна автономия под контрола на Китай, отдавна имат подписано споразумение за екстрадиция със САЩ. Пекин обаче може да наложи вето на всяко тяхно решение, но засега китайските власти не са излезли с изявление за Едуард Сноудън.

Инициаторите на демонстрацията – 27 правозащитни организации, внесоха в американското консулство в Хонконг писмо, което огласиха публично.

"От много години държавният департамент на САЩ открито защитава каузата на свободата на потребителите на интернет и критикува други правителства за кибер атаки, шпионаж и цензура. Сега благодарение на последните разкрития разбираме, че той извършва собствена дейност за следене и води собствена кибер война срещу Хонконг. Това е нарушение на правата на човека по отношение на гражданите на Хонконг и на целия свят", се изтъква в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай