Протести „Стоящ човек" заразиха и Меджилиса

Протести „Стоящ човек" заразиха и Меджилиса | StandartNews.com

Анкара. Новият нестандартен начин на изразяване на граждански протест в подкрепа на каузата за парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул – „Стоящ човек", се пренесе и в турския Меджлис, съобщи телевизионният канал NTV.

Действията на протестиращите в Турция, които след полицейската намеса в парка „Гези", се трансформираха в мълчалив протест на „Стоящи хора", продължихa през цяла нощ на площад „Таксим" в Истанбул, предадe информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

„Неподвижният протест" на танцьора Ердем Гюндюз, започнал на 16 юни на площад „Таксим", продължава да набира популярност в цяла Турция, и към него лавинообразно се присъединяват все повече участници. Протестът стана феноменален и се използва в редица области в страната.

Инициативата „Стоящ човек" получи подкрепа и в турския Меджлис. Депутатите от прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) се изправиха и останаха неподвижни в продължение на 5 минути по време на редовното заседание в пленарна зала.

На площад "Таксим" някои от протестиращите се доближаваха във вторник вечерта до полицаите и им четяха книги; други изиграваха театрални пиеси; трети оставаха неподвижни на площада. Направи впечатление, че полицаите отказаха да приемат чашите с чай, които им предлагаха протестиращите. По време на снощния „мълчалив протест" на площад „Таксим" трима души припаднаха и бяха откарани с такси в болница, посочи ДХА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай