Простести за фалшиви гласове в Киргизстан ескалират

Полицията използва гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия

Простести за фалшиви гласове в Киргизстан ескалират | StandartNews.com

В Киргизстан избухнаха протести заради твърденията за фалшифициране на гласовете на парламентарните избори в неделя. Столицата Бишкек видя най-големия протест, докато митингите се провеждаха и другаде в бившата съветска република.

Полицията използва сила, за да разпръсне демонстрантите, включително гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия. В същото време протестиращите се опитват да се съпротивляват, хвърляйки камъни по полицията.Постъпват съобщения и за ранени - както сред протестиращите, така и сред полицията. Един от лидерите на опозицията Джанар Акаев е сред ранените.

Само четири партии от 16 са преминали прага от 7% за влизане в парламента, три от които са в тесни връзки с президента Сооронбай Жеенбеков. Демонстрантите продължават да настояват за оставката на правителството.

Международните наблюдатели заявиха, че твърденията за купуване на гласове и сплашване са "достоверни" и причина за "сериозно безпокойство". Междувременно опозиционните партии в страната заявиха, че няма да признаят резултатите от изборите и призовават Централната избирателна комисия в Киргизстан да отмени резултатите от гласуването.

Един от кандидатите, Рискелди Момбеков, се обърна към тълпа от над 5000 протестиращи: "Президентът обеща да наблюдава честни избори. Той не спази думата си."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай