Прокуратурата погна румънския премиер (ОБЗОР)

Прокуратурата погна румънския премиер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Румънската прокуратура погна премиера Виктор Понта. Днес той бе извикан на разпит, тъй като е заподозрян във фалшификации, укриване на данъци, пране на пари и конфликт на интереси. Медиите в страната показаха кадри как министър-председателят отива в сградата на специализираната прокуратура за борба с корупцията. "Прокурорът Чешеру ми се обади в 11ч. Като приключим ще кажем как и защо", коментира Понта на влизане в сградата. След това той добави, че е дошъл като нормален човек и не е давал никакви изявления.

Според властите престъпленията, в които е заподозрян, са били извършени докато Понта е имал своя частна адвокатска практика в периода 2007 - 2008 г. В съобщение на специализираната прокуратура се твърди, че разследването на Понта е свързано с делото на сенатора и бивш министър Дан Шова, който също е обвинен в злоупотреба с власт. Премиерът е заподозрян в използване на фалшиви фактури от адвокатската кантора "Шова енд Асошиейтс", с които се смята, че си е купил два луксозни апартамента и лек автомобил. На излизане Понта каза, че прокуратурата го е разпитвала за неговата работа като адвокат и се е интересувала дали не е бил в конфликт на интереси, когато е предложил Дан Шова за министър.

Междувременно държавният глава на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера. По думите на президента Понта може да предизвика политическа криза. "Обявяването на началото на наказателно производство срещу ръководителя на правителството тази сутрин поставя страната в "невъзможна ситуация", каза Йоханис. На излизане от сградата на прокуратурата журналисти побързаха да попитат Понта дали възнамерява да подаде оставка, на което той отговори, че "политическите въпроси се решават в парламента, а не в антикорупционната служба". "Бях назначен на поста от румънския парламент и само парламентът може да ме отстрани", написа и във "Фейсбук" Понта. Той добави, че смята обвиненията срещу него за политически мотивирани. През последните месеци прокуратурата започна масови арести на бивши министри от правителството, медийни магнати, редица депутати, съдии и прокурори. Разследването на антикорупционната служба стигна и до семейството на Понта, като сред засегнатите са майка му, сестра му и нейният съпруг, както и тъстът му - сенатор Илие Сърбу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай