Прогнозите на "Файненшъл таймс": Тръмп гори, чудо в Англия

Най-чаканите прогнози от целия свят вещаят големи обрати

Прогнозите на "Файненшъл таймс": Тръмп гори, чудо в Англия | StandartNews.com

"Файненшъл таймс", който е известен със своите точни прогнози и анализи, представи своите очаквания за света през 2024 г., предаде БНР. Представяйки преди 12 месеца прогнозите си за отминаващата година, финансово издание направи сами три погрешни оценки, като не успя да предрече, че пазарът на акции на Уолстрийт ще отбележи ръст от над 20% през 2023 г. Не се оправдаха и прогнозите на FT за прекъсвания на електричеството в цяла Европа и фактът, че Африка, с изключение на Етиопия, избегна поредица от просрочвания на държавните дългове.

Новите прогнози на "Файненшъл таймс" за 2024 г. обхващат широк спектър от глобални проблеми, вариращи от потенциални военни конфликти и изменението на климата до икономически тенденции и политически резултати.

Американският политически пейзаж, който е силно нестабилен и непредвидим, е важна тема за дискусия, като FT прогнозира, че Доналд Тръмп няма да си върне президентския пост. Кампанията му обаче обещава да бъде огнище на раздори.

По отношение на изменението на климата, FT прогнозира, че 2024 г. ще надмине 2023 г. като най-горещата година в историята, подхранвана от безмилостния марш на изменението на климата и влиянието на феномена "Ел Ниньо".

По отношение на Близкия изток финансовото издание не предвижда пълномащабен регионален конфликт в резултат на избухналата война а между Израел и "Хамас", но не отрича постоянната нестабилност в този регион.

На икономическия фронт FT очаква икономиката на САЩ да преживее краткосрочно "меко кацане", като инфлацията ще продължи да спада, а икономическият растеж като цяло ще остане силен. Потенциални трудности обаче може да възникнат по-късно през годината.

Финансово издание също така предвижда политическа промяна в Обединеното кралство, като прогнозира, че Киър Стармър, лидерът на Лейбъристката партия, ще поеме поста на министър-председател, въпреки че FT не очаква провеждане на избори до януари 2025 г.

Обръщайки поглед към Азия, FT не прогнозира срив в икономическия растеж на Китай до 3% или дори по-слаб растеж. Вместо това очаква той да надхвърли 4% благодарение на различни мерки за подкрепа. По отношение на Тайван "Файненшъл таймс" не вярва, че промяна в президентството ще провокира китайско нападение. Очаква се потенциалният нов лидер на острова да продължи предпазливата политика спрямо Китай, като по този начин ще избегне ескалация на напрежението.

За военния конфликт Украйна-Русия FT вярва, че както САЩ, така и ЕС ще продължат финансовата си подкрепа за Украйна. По-голямо предизвикателство ще възникне, ако Доналд Тръмп се върне на президентския пост в САЩ. Междувременно лидерите на ЕС трябва да намерят начини в началото на 2024 г. да заобиколят ветото на Унгария върху пакет от финансова помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро. Все още е вероятно Украйна да продължи да изпитва затруднения в опитите си да постигне военен пробив, така че страната ще бъде подложена на нарастващ натиск да преговаря с Москва, прогнозират от "Файненшъл таймс".

Финансово издание също така очаква Урсула фон дер Лайен да остане за втори мандат начело на Европейската комисия, макар и с известно усилие.

FT не смята, че през следващата година възобновяемите енергийни източници ще успеят да измесят въглищата в световното производство на електричество, въпреки че се очаква делът на производството на енергия от ВЕИ-та да изпревари този от въглищата през следващите няколко години. Това обаче е малко вероятно да се случи през 2024 г. благодарение на Китай.

Търсенето на въглища в Китай продължи да нараства бързо през 2023 г. и въпреки че възобновяемите енергийни източници също нарастват бързо, като се очаква те да представляват около 90% от всички нови производствени мощности в световен мащаб, това няма да е достатъчно, за да надмине производството на въглищна енергия през следващата година. Но повратната точка не е далеч, прогнозира FT.

Според финансовото издание има голям шанс социалната медийна платформа "Х" да фалира. Нейният собственик Илон Мъск често използва предупреждения за фалит, за да мотивира, като подобна беше негова стратегия и при Tesla и SpaceX. Но този път, тъй като рекламите в "X" и опитите за създаване на нови източници на приходи се провалят, има голям шанс това да се случи, посочва FT.

"Файненшъл таймс" също така не очаква през 2024 г. Сам Алтман да бъде отново уволнен от OpenAI. Първоначално Сам Алтман структурира компанията си така, че нейният борд да контролира организация с нестопанска цел, създадена в полза на човечеството. Той каза, че не притежава капитал в OpenAI и бордът може да го уволни по всяко време. Но когато другият съосновател на компанията и трима независими членове на борда предприеха този ход през ноември, те в крайна сметка върнаха Алтмана на поста само четири дни по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай