Продължават сблъсъците в Нагорни Карабах

Продължават сблъсъците в Нагорни Карабах | StandartNews.com

Сблъсъците между Азербейджан и Армения в Нагорни Карабах продължават. Еревен изпрати част от своите военновъздушни комплекси в непризнатата република, отбелязва БНР.

Тази сутрин Азербайджанската страна е възобновила артилерийския обстрел по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах съобщиха от министерството на отбраната на Армения.

През нощта линията на съприкосновение с Нагорни Карабах е била обстрелвана от арменски части. Няма жертви.

Предните подразделения на Армията за отбрана предприемат необходимите мерки за отбиване на настъпателните действия на противника, отбелязват още от ведомството.

По-рано ООН, САЩ и т. нар. Минска група на ОССЕ настояха за спиране на бойните действияи възобновяване на диалога.

Дипломатическият представител на Азербайджан в Русия заяви, че опитите за мирно разрешаване на конфликта в граничния с Армения регион Нагорни Карабах са доказали своята неефективност. Поради тази причина Баку е готов да избере „военния път", пише Deutsche Welle в руската си редакция.

Опитите за мирно разрешаване на този конфликт продължават вече 22 г. Колко още? Готови сме на мирно решение на въпроса. Но ако не бъде разрешен по мирен път, то ще го решим по военен", заяви дипломатът на Баку.

По-късно стана ясно, че  от Азербайджан са приели едностранно решение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Това пише в съобщение, разпространено от Министерството на отбраната в Баку. 

„В отговор на настоятелните обръщения на международните структури и в резултат от миролюбивата политика на държавата въоръжените сили на Азербайджан едностранно прекратяват контраатаките и ответните мерки срещу неприятеля в окупираните територии, и приемат решение да започнат организирани действия за засилването на отбраната на освободените територии", пише още в обявлението. 

Междувременно Реджеп Ердоган обяви, че Турция ще подкрепя „докрай" Азербайджан в конфликта с Армения за Нагорни-Карабах. „Молим се нашите братя азербайджанците да победят в боевете с възможно най-малко загуби", обяви той в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай