Продължават преговорите за прекратяване на огъня в Украйна

Продължават преговорите за прекратяване на огъня в Украйна | StandartNews.com

Берлин. Декларация за прекратяване на огъня в Украйна подписа външният министър на страната, както и неговите колеги от Русия, Германия и Франция. Те се договориха в Берлин конфликтът, в който загинаха над 400 души до момента, да бъде потушен.

Страните ще работят за възобновяване на примирието и преговорите отново ще бъдат възобновени до събота, споразумяха се министрите. Те решиха и контролно- пропускателните пунктове по руско-украинската граница да минат под контрола на Киев.

Срещата премина конструктивно, каза германският външен министър.

„Вярвам, че днес успяхме да постигнем съгласие за преговорите. Съгласие около пакета от мерки, който подготвя пътя за двустранно прекратяване на огъня", обясни Франк-Валтер Щайнмайер.

От своя страна Русия настоя проруските бунтовници да прекратят огъня.

Връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на преговорите между двете страни в украинския конфликт, властите в Киев и проруските бунтовници, каза Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той призова примирието да не се използва за прегрупиране на силите. Той разкритикува остро думите на украинския президент Петро Порошенко, който заяви по-рано, че сепаратистите или ще бъдат разоръжени, или унищожени.

Деескалацията на ситуацията в Украйна ще бъде факт, когато мирният план на президента Петро Порошенко бъде спазван изцяло, каза украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от Ройтерс.

Декларацията за примирие между четирите държави идва на фона на продължаващото насилие в Славянск. Там най-малко двама са загинали, а други трима са били ранени след като рейс с цивилни граждани бе под обстрел. Украинските части са виновни за случилото се, обявиха проруските сепаратисти.

Един човек е бил убит в Донецка област, а други четирима са ранени при обстрел с миномет от страна на проруските сепаратисти. Близо 20 снаряда са били изстреляни от село Маркино до граничния пост Новоазовск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай