Принц Чарлз игра Хамлет

Принц Чарлз игра Хамлет  | StandartNews.com

Бащата на Уилям води честванията за 400-годишнината от смъртта на Шекспир

Чарлз стана принц на Дания. Британският престолонаследник се превъплъти в Хамлет в компанията на съзвездие актьори - Джуди Денч, сър Иън Маккелън, Бенедикт Къмбърбач. Принцът на Уелс изрецитира най-известния монолог на Хамлет "Да бъдеш или да не бъдеш", като така не само осъществи мечтата на повечето актьори, но и надскочи Джуди Денч, която също беше в ролята на Хамлет и дори носеше череп - задължителен реквизит от драматургията на монолога.

Импровизираното изпълнение беше част от спектакъла "Шекспир на живо", с който в събота беше чествана 400-годишнината от смъртта на Барда. Шоуто с прочути сцени от различни творби на драматурга се случи на сцената в театър "Глоуб" в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, и беше предавано директно по телевизии и в киносалони в цяла Европа. Това беше кулминацията на честванията в цяла Англия. Хиляди се събраха в Стратфорд, за да отбележат паметната дата, но и рождения ден (за който се смята, че е през април) на великия майстор на стиха.

Честването беше водено от принц Чарлз. Първо той положи венец от клонки розмарин на гроба на писателя в църквата "Света Троица". Растението е символично - преди да се самоубие, Офелия раздава розмарин за спомен. Чарлз разгледа и археологическите разкопки на мястото, където Шекспир е прекарал последните 19 години от живота си и е написал някои от най-известните си произведения. То ще бъде превърнато в градина и ще бъде отворено за посетители. Принцът инспектира някои от находките: средновековни зарове, домино и напръстник, който би могъл да бъде използван от бащата на Шекспир, за когото се смята, че е обработвал кожа.

Президентът на САЩ Барак Обама също се включи в честването. В последния ден от посещението си в Англия той обиколи театъра. Обама внимателно разгледа конструкцията и зададе въпроси за настаняването на зрителите и представленията. Театър "Глоуб" е копие на кръглата открита сцена, проектирана от Шекспир през 1599 г. Президентът гледа кратък откъс от "Хамлет" и заяви, че представлението е било чудесно.

Шекспир е починал на 23 април 1616 г. на 52-годишна възраст, завещавайки на човечеството около 40 пиеси, които са част от световното културно наследство. Днес те се играят на десетки езици в целия свят, адаптирани са за големия екран, претворени са в рок опери, анимационни филми и дори манга комикси, в които Монтеки и Капулети са гангстери от якудза. "В творчеството му има икони, които са известни в целия свят - Ромео и Жулиета, Хамлет, крал Лир. Тези персонажи са част от нас" - заяви творческият директор на театър "Глоуб" Доминик Дръмгул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай