Приключиха изборите в Донецк и Луганск (ОБЗОР)

Приключиха изборите в Донецк и Луганск (ОБЗОР) | StandartNews.com

Изборите в самопровъзгласилите се Донецк и Луганск приключиха. Лидерите и на двете места запазиха постовете си. След обработването на 27,8% от бюлетините става ясно, че Плотницкий е получил над 63% от гласовете, а  водачът на Федерацията на профсъюзите Олег Акимов с почти 16 на сто.

Международни наблюдатели определиха вота за напълно прозрачен и легитимен. Киев от своя страна не призна изборите, а Москва обяви че ще ги зачете и ще съдейства на Украйна за справяне с кризата.

ЕС и САЩ също разкритикуваха вота. „Ние осъждаме незаконните т.нар. „избори", които бяха проведени днес от сепаратистите в някои части на Източна Украйна. Провеждането на тези „избори" противоречи на конституцията и законите на Украйна, както и на минския протокол от 5 септември", заяви представителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом. Вотът в Донецк и Луганск са нова пречка за мирното разрешаване на конфликта, съобщиха от ЕС.

„Смятам днешните избори за ново препятствие по пътя към мира в Украйна", каза от своя страна новият ръководител на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Украйна не иска мир, както твърди. Явно Киев играе двойна игра", коментира лидерът на украинските бунтовници Александър Захарченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай