Приеха оставката на Марио Драги, но има уловка

Драги заяви в сряда, че спонтанните прояви на подкрепа за неговото правителство са "безпрецедентни и е невъзможно да бъдат пренебрегнати"

Приеха оставката на Марио Драги, но има уловка | StandartNews.com

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, но го помоли да изпълнява ролята на служебен премиер.

Драги заяви в сряда, че спонтанните прояви на подкрепа за неговото правителство са "безпрецедентни и е невъзможно да бъдат пренебрегнати", предаде Асошиейтед прес. Той каза това на фона на призивите да оттегли своята оставка, която подаде, след като участващото в управляващата коалиция Движение "Пет звезди" предизвика правителствена криза.

Италианският премиер изложи приоритетите, които парламентът според него трябва да разгледа при повторното изграждане "отгоре надолу" на мнозинството, необходимо за ефективна работа на правителството. В реч пред Сената той посочи усвояването на фондовете от ЕС за възстановяване от пандемията, провеждането на съдебни реформи, както и други мерки.

Италианският министър-председател подчерта, че е бил лично трогнат от спонтанните призиви на обикновени италианци през последните дни да остане на поста. Той изтъкна специално петициите на кметове и медицински служители, които нарече "героите на пандемията".

"Това желание за стабилност изисква от всички нас да решим дали е възможно да се пресъздадат условията, при които правителството ще може наистина да управлява", каза Драги. Така той даде да се разбере, че е готов да опита, отбелязва АП.

Миналата седмица Драги предложи да подаде оставка, след като коалиционният му партньор - популисткото Движение 5 звезди, бойкотира важен вот в Сената. Но италианският президент Серджо Матарела отказа да приеме оставката му, припомня БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай