Неделя,

Президентът Радев посети ЦЕРН

От: Стандарт -
A
A
A

„Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български специалисти имат принос за развитието на науката, която тук се създава на световно ниво.“ Това заяви президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева. Държавният глава призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука с висока добавена стойност в България. „Бъдещето ще принадлежи на държавите, които успеят да използват в максимална степен потенциала на своите учени“, подчерта Румен Радев.
Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания в ЦЕРН, а над 100 български специалисти сътрудничат на организацията. Президентът заяви, че ръководството на ЦЕРН е дало прекрасна оценка за работата на нашите специалисти там. По думите му България има потенциал да бъде водещата държава при създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с апаратура, предоставена от ЦЕРН, и в тази насока подкрепата на младите български учени от ЦЕРН с доказана експертиза и опит е от изключително значение.
В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния директор на организацията Фабиола Джаноти. Държавният глава посети тунела, в който е разположен Големият адронен колайдер (LHC) - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър около 27 км. Президентът се запозна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъка на частици.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички