Президентът на Боливия бори империализма с кока

Президентът на Боливия бори империализма с кока | StandartNews.com

Хилядолетната ни традиция на дъвчене листата на кока ми помагат в борбата срещу империализма, заяви президентът на Боливия Ево Моралес. "За мен листът на коката е помощник в антиимпериалистическата борба и тук, на планинското плато, това, бих казал, е пламък", заяви Моралес в реч, произнесена в Кочабамба.

Президентът напомни за своето минало, когато работил като събирач на листа на кока именно в този район на страната. "Отначало отидох там с родителите си, за да подобрим икономическото си положение, но се натъкнахме на несправедливост, живеехме като жертви редом с хората от селското движение", каза Моралес, цитиран от агенция ABI. Президентът е представител на местната индианска общност аймар. Той трябвало да работи, без да е завършил средното си образование, а впоследствие станал "кокалерос" - профсъюзен лидер на селяните, отглеждащи кока.

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Традиционното й използване в Боливия той нарича част от начина на живот в Андите. Тази си позиция той отстоява и на различни форуми, включително на най-високо равнище. За нагледност той си позволи да дъвче листа от кока на конференция на ООН по наркотиците. САЩ се борят с контрабандата на кока и провеждат кампания за изкореняване на тази земеделска култура, заради което са в конфликт с Моралес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай