Президент предупреди за голяма опасност за Балканите

Вярвам, че няма да има достатъчно глупави и безотговорни хора, каза мило Джуканович

Президент предупреди за голяма опасност за Балканите | StandartNews.com

Националистите отново се опитват да докажат тезата си, че мултиетническата демокрация на Балканите не е възможна и следователно Западните Балкани трябва да бъдат пренаредени, границите да бъдат променени и вместо съществуващите да се създадат три разширени, етнически и религиозно еднородни държави. Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович, цитиран от БГНЕС.

„Вярвам, че няма да има достатъчно глупави и безотговорни хора, които 30 години по-късно ще се вслушат в подновения призив на националистите да влезем в тази авантюра", каза държавният глава.

Според него, в региона се води остра политика на конфронтация между две гледни точки за бъдещето на Западните Балкани.

"Едната, която аз защитавам, е, че всички държави от Западните Балкани са част от съвременната цивилизация и трябва да имат своето място в ЕС и НАТО. Срещу това имаме гледната точка на онези, които настояват да се запази статуквото, а именно страните от Западните Балкани да останат извън движението на съвременната европейска цивилизация. Да бъдат платформа, с която ще злоупотребяват всички, които чрез Западните Балкани искат да действат антиевропейски. И днес сме свидетели на това“, каза Джуканович.

Според него, Русия се опитва да влияе върху Западните Балкани посредством своите медийни, финансови, енергийни и религиозни действия като по този начин работи срещу европейската система от ценности и единство.

Коментирайки отношенията с президента на Сърбия Александър Вучич, Джуканович каза, че двамата се разминават по въпроса за външната политика и политиката на сигурност. Той смята, че днес не е възможно да бъдеш на страната и на агресорите, и на жертвите.

„Посредством вашето морално и политическо отношение трябва да покажете, че уважавате правото на всеки гражданин на Европа и на държавата да решава свободно бъдещето си. Това е фундаменталната разлика между г-н Вучич и мен и, предполагам, между него и други лидери в региона, които споделят моите ценности", каза още черногорският президент.

"Тук не става дума за никаква омраза или каквито и да е отношения. В един добър период от политическия живот на Вучич аз общувах интензивно с него. Сега сме коренно различни, защото, за съжаление, геополитическите сътресения послужиха отново за вдъхновение на националистите в региона", добави Мило Джуканович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай