Превзеха щаба на ВМС в Севастопол

Задържаха командира на флота, подозират го, че наредил стрелба

Превзеха щаба на ВМС в Севастопол | StandartNews.com

Крим/Симферопол. Неколкостотин души превзеха без нито един изстрел щаба на украинските Военноморски сили в Севастопол и задържаха командира на флота вицеадмирал Серхий Хайдук, предаде Би Би Си.

Проруските демонстранти издигнаха националния флаг на Русия и знамето на Черноморския флот. Киев пък се опита да изпрати двама свои министри в Крим, но властите там обявиха, че няма да ги допуснат. Руски военни и бойци от силите за самоотбрана щурмуваха сградата вчера рано сутринта. Офицер от базата разказа, че активистите съборили оградата с линейка, след което влезли вътре. Те не били въоръжени и не избухнали сблъсъци между тях и украинските военни, които се барикадирали в сградата.


Говорителят на украинските военноморски сили Сергей Богданов заяви, че въпреки че властите в Киев дадоха разрешение на военните в Крим да използват оръжие, те не искат и нямат намерение да го правят. Говорителят на министерството на отбраната в Крим Владислав Селезньов каза, че сред демонстрантите има някои с маски, както и жени. Киев нареди на своите военни да останат на място, но част от тях, някои от които разплакани, напуснаха базата. След превземането на сградата в нея пристигна командирът на Черноморския флот вицеадмирал Александър Витко, който се срещна с вицеадмирал Серхий Хайдук. Витко прекара в сградата 15 минути и я напусна заедно с друг руски офицер, без двамата да направят изявления. По-късно Хайдук, придружен от петдесетина офицери, носещи вещи и документи, също си тръгна. Впоследствие представители на силите за самоотбрана заявиха, че са го пленили. Хайдук е арестуван от органите на прокуратурата в Севастопол на Кримския полуостров. Местната информационна агенция Криминформ съобщи, че към висшия офицер "има въпроси". От прокуратурата поясниха, че по нейни данни Хайдук "е препредал във военните части на Украйна дошла от Киев заповед за употреба на оръжие срещу мирни граждани".


Междувременно беше съобщено, че проруските сили в Крим са разбили с трактор вратата на Южната база на украинския военноморски флот в Новоозерне, в западната част на полуострова, и са установили контрол върху базата. Около 50 украински военни са забелязани да напускат базата в Новоозерне в присъствието на руски войници, а промосковските милиции издигнаха руското знаме над базата. На украинските военни в Крим им предстои да изберат - дали да влязат в бъдеще в руската армия, или да напуснат полуострова, заяви междувременно говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.


Украинският военен министър Игор Тенюх и вицепремиерът Виталий Ярема отпътуваха за Крим, за да се опитат да успокоят напрежението, но не им бе позволено да влязат на полуострова. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов веднага обяви от Москва, че няма да бъде позволено на министрите да влязат.

Вдигат два пъти пенсиите в Крим

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на министерството на труда в най-кратки срокове да увеличи пенсиите на жителите на Крим до равнището им в Русия, или почти 2 пъти. "Всички наши граждани трябва да бъдат поставени при еднакви условия. Как ще направите това си е ваша работа", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, обръщайки се към министъра на труда Максим Топилин. На министерството на транспорта Путин е постави задача да построи два моста над Керченския пролив - автомобилен и железопътен. Росатом пък обяви, че не планира да възобнови строителството на Кримската АЕЦ и не е пращал запитване по въпроса към правителството на Крим. В същото време властите в Крим се готвят да национализират над 130 обекта на туристическата инфраструктура, които са държавна собственост на Украйна. Крим имал намерение да се сдобие със 119 хотела, 17 здравни профилакториума, един институт в Ялта и 35 битови предприятия на местните съвети. В списъка влиза и известният детски център "Артек". Премиерът Сергей Аксьонов пък заяви, че Крим осигурява нуждите си от газ.

Ивицата Газа иска в Русия

Ивицата Газа също иска да бъде приета в състава на Руската федерация подобно на Крим. Това съобщи в сряда сайтът "Палестински информационен център".


В ивицата Газа живеят около 50 хил. граждани на Русия. Основно това са жени, омъжени за палестинци. В общината се обсъжда план, според който те да се обърнат към конституционното правителство на Исмаил Хания и да инициират референдум за присъединяване към Русия.


"Москва заяви, че ще защитава своите граждани независимо в коя точка на света се намират", казва Н., една от активистките в общината, която участва в инициативната група. Н. посочва, че идеята да се обърнат към Русия е съвсем естествена, защото САЩ и Западът въвели "закона на джунглата" - прав е по-силният.

САЩ ще защитават съюзниците си от НАТО

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че страната му ще реагира на всякаква агресия срещу нейни съюзници от НАТО, предаде АП. След среща във Вилнюс с президентите на Литва Далия Грибаускайте и на Латвия Андрис Берзинш Байдън заяви, че "има растяща цена на всяка агресия". Русия е тръгнала по "тъмен път" към изолация с действията си в Украйна, каза Байдън. "Докато Русия продължава по този тъмен път, тя ще се изправя пред растяща политическа и икономическа изолация", каза Байдън. При визитата си във Варшава пък той обеща САЩ винаги да спазват задълженията си, произтичащи от чл. 5 на Северноатлантическия договор, и увери домакините си, че Вашингтон до 2018 г. ще разположи в Полша елементи от противоракетната си отбрана. Междувременно армията на Русия започна големи военновъздушни учения в северозападната част на страната, близо до балтийските републики. Маневрите се провеждат в райони, които не граничат с Украйна. В тях участват изтребители и бомбардировачи.

Кери: Не припарвайте в Източна Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че навлизане на Русия в източната част на Украйна би било "скандална проява" и направи връзка между сегашната криза с Москва и ситуацията преди Втората световна война. Анексирането на Крим "е вече достатъчно скандално", каза Кери в реч пред студенти. "Достатъчно е да се върнем назад и да прочетем историята на това, което доведе до Втората световна и възникналите страсти заради тези националистически настроения", каза той.


Белият дом пък пусна допълнителна информация за телефонния разговор между президента Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел, посветен на Украйна. Двамата се договорили да изтъкнат пред Владимир Путин, че има възможност кризата да бъде решена по дипломатически път. Обама и Меркел са се съгласили, че е жизненоважно в Източна Украйна незабавно да бъдат изпратени международни наблюдатели.

Признаха приемането на Крим за законно

Подписаният във вторник договор за приемането на Крим в Русия съответства на руската конституция. Това реши Конституционният съд на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. "Конституционният съд призна, че този договор съответства на Конституцията на Руската федерация", каза председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин при огласяването на решението. То позволява на руския президент Владимир Путин да внесе договора за ратифициране в Държавната дума. От там пък потвърдиха, че днес в 16,00 ч московско време ще започне извънредно пленарно заседание, на което се очаква да бъде ратифициран договорът, съобщи Интерфакс. Заседание по въпроса вече е планирано и в Съвета на федерацията.

Бан Ки Мун заминава за Москва и Киев

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заминава за Москва и Киев в опит да намери изход от кризата между Русия и Украйна. Говорителят на ООН Стефан Дуярич съобщи, че шефът на ООН потегля в сряда следобед и ще се срещне с президента Владимир Путин и други руски официални лица в Москва в четвъртък. В петък Бан Ки Мун ще отиде в Киев за разговори с и.д. президента и с премиера на Украйна. Междувременно ООН изрази растяща тревога и защити териториалната цялост на Украйна, но не осъди категорично решението на Путин да присъедини Крим към Русия.

Камерън плаши с изключване от Г-8

Ако Русия изпрати свои сили от Крим в Източна Украйна, отговорът трябва да бъде налагане на "най-тежките възможни" икономически и дипломатически санкции на Москва. Това заяви премиерът Дейвид Камерън при изслушване в британския парламент. Той подчерта, че страните от Г-7 се събират следващата седмица и трябва да обсъдят перманентно изваждане на Русия от Г-8, ако Москва продължава да дестабилизира Украйна.

Включват Крим в картите

Новата карта на Русия, която отразява присъединяването на Крим, ще бъде готова до лятото. Някои издателства обаче са почти готови и могат след около 2-3 седмици да изкарат по книжарниците първите карти с добавения полуостров. По оценки на издателите обновените карти на света, атласи и глобуси изискват малко повече време да се появят на пазара. Подразделението на Националното географско общество на САЩ National Geographic Maps планира да изобразява Крим като част от Русия на своите карти. Според главния географ на National Geographic Хуан Хосе Валдес, картите ще отразяват нещата де факто, а не както на някои им се иска. Руските интернет сайтове Яндекс и Мейл.ру и няколко издателски къщи обявиха, че ще променят картите си, на които Крим вече ще бъде показван като руска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай