Премиерът Абе печели изборите в Япония

Премиерът Абе печели изборите в Япония | StandartNews.com

Токио. По предварителна информация от екзит-половете, управляващата коалиция на премиера Шиндзо Абе печели мнозинство в изборите в Япония. Изборният ден приключи и бяха обявени предварителните резултати. Изборният ден започна в 7.00 ч. сутринта местно време. Избирателната активност беше сравнително висока, но по-ниска от предишните избори за горната камара през 2010 г.

Днешните избори поставиха на масата 121 места в горната камара на парламента, която се състои общо от 242-ма представители. С прогноза за поне 71 спечелени депутатски места, управляващата коалиция ще придобие мнозинство и в двете парламентарни камари, което се случва за пръв път от 6 години насам. 

Досега опозиционните партии имаха сумарно повече гласове и можеха да контролират закони, предлагани от правителството. 

Избиратели, гласували за коалицията на Абе споделиха пред екзит-половете, че искат повече стабилност и не виждат добра алтернатива на управляващата партия в японската политика. 

Шиндзо Абе вече ще има свободата да осъществи планираните реформи, да продължи икономическата си политика, както и да прокара някои конституционни реформи. 

Част от целите му включват промяна на трудовия пазар, като направи по-лесно наемането и освобождаването на работници от фирмите, участие на Япония в пакт за свободна търговия и повишаване на потребителския данък, което според икономисти ще забави растежа на огромния национален дълг. 

Планът му, наричан "Абеномика", приложи някои мерки, които изляха държавни пари в икономиката, натиснаха надолу стойността на йената и донесоха позитиви за някои корпоративни сектори. Противниците му обаче смятат, че това е било трик за спечелване на мнозинство и сега Абе ще се завърне към консервативните си ценности. 

Те се страхуват, че към тях спада и отказът от пацифизъм, повишаване на значението на военната сила и втвърдяване на тона в и без това обострените отношения с Китай и Южна Корея, които имат териториални претенции към Япония. 

„Днес чух множество гласове в подкрепа на нашия икономически курс. И ние отговорно ще продължим да го следваме", каза Абе. Премиерът подчерта още, че иска „да продължи политическия диалог в спокойна обстановка" и че политическата система в страната е „стабилна".

Отчитайки, че в долната камара на парламента управляващата коалиция, съставена от ЛДП и Партията на чистата политика („Нова Комейто"), вече имат болшинство, ситуацията в японския парламент е напълно стабилизирана – опозицията повече няма да може да блокира работата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай