Преломен момент за Байдън, ще му се размине ли

Напрежение в САЩ

Преломен момент за Байдън, ще му се размине ли | StandartNews.com

Камарата на представителите в американския Конгрес, в която Републиканската партия има мнозинство, днес проведе първото си изслушване по разследването за импийчмънт на президента демократ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Това става по-малко от три дни преди изтичането на крайния срок, след който ще се наложи правителството частично да прекрати работа, ако Конгресът не предприеме мерки.

Не се очаква изслушването да разкрие нова информация за финансовите отношения на Байдън с неговия син Хънтър Байдън, който се е занимавал с редица международни бизнес начинания, докато се е опитвал да се справи с пристрастяване към наркотици и алкохол, посочва Ройтерс.

По време на изслушването републиканците, които водят разследването, обвиниха Джо Байдън, че е излъгал за отвъдокеанските бизнес отношения на членовете на семейството си и че не е предприел стъпки да ги изолира от официалните си задължения, докато е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

„Вратата е била широко отворена за онези, които са купили това, което бизнес сътрудник описа като марката „Байдън”, заяви председателят на Надзорната комисия в Камарата на представителите Джеймс Коумър, пише БТА.

„Ако републиканците имаха димящо оръжие или дори капещ воден пистолет, те щяха да го представят днес. Но те нямат нищо”, заяви обаче най-високопоставеният демократ в комисията Джейми Раскин.

Не е ясно дали републиканците в Камарата на представителите, които имат малко мнозинство от девет гласа, ще успеят да съберат достатъчно подкрепа до края на разследването, за да прокарат искането за импийчмънт, посочва Ройтерс. Но дори и този вот да успее, е много малко вероятно Сенатът, където демократите имат мнозинство от два гласа, да гласува за отстраняване на Байдън от длъжност.

В центъра на разследването са обвинения, че Байдън, в качеството си на вицепрезидент, е оказал натиск върху Украйна да уволни високопоставен прокурор, защото той е разследвал фирмата „Бурисма”, в борда на директорите на която е членувал Хънтър Байдън.

Изслушването се състоя в момент, когато републиканците от Камарата на представителите са в конфронтация с Байдън и неговите демократи по отношение на финансирането на правителството за следващата фискална година, която започва на 1 октомври.

„Последиците за американския народ ще бъдат много вредни”, обяви Белият дом в началото на изслушването. „Нищо не бива да отклонява вниманието от това”, добави канцеларията на президента.

Продължителното спиране на работата на правителството може да забави и разследването за импийчмънт, тъй като по-малко служители на администрацията ще бъдат на разположение, за да отговорят на искания за информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай