Предупреждение от Ердоган за зърнената сделка

На медиен брифинг след приключването на срещата в Ню Делхи

Предупреждение от Ердоган за зърнената сделка | StandartNews.com

Темата за съживяването на черноморската зърнена сделка беше обсъдена в големи подробности на срещата на върха на Г-20 този уикенд, но каквато и да е инициатива, която изолира Русия, не е вероятно да бъде устойчива, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на медиен брифинг след приключването на срещата в Ню Делхи, предаде Ройтерс.

Русия, Украйна и Турция ще продължат да обсъждат зърнената сделка, добави той.

"Никой процес, който маргинализира Русия в черноморската инициатива, няма да бъде жизнеспособен", заяви турският президент, цитиран от АФП.

Той също така обяви предстояща среща по темата с представители на Русия, Украйна и ООН, без да посочва дата или място на провеждане.

"Ние сме на мнение, че трябва да се избягват всякакви мерки, които биха могли да нарушат мира в Черно море и да засилят напрежението в региона", добави Ердоган, който в понеделник разговаря в Сочи, Русия, с руския президент Владимир Путин.

Договореното под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г. споразумение имаше за цел да осигури възможност на Киев да изнася зърно през украинските пристанища в Черно море. Русия се оттегли от споразумението през юли.

Ердоган каза също, че Турция ще поиска от ООН да изпрати до Руската федерация още едно писмо с предложения по зърнената сделка.

Той посочи още, че руският президент Владимир Путин е готов да изпрати зърно на бедните страни и че Катар също е съгласен.

Анкара придава голямо значение на споразумението за доставка на 1 милиона тона руско зърно на страните от Африка с участието на Турция и Катар, каза още турският лидер, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че в рамките на зърнената сделка  "са изпратени повече от 33 млн. тона зърно, но Западът е получил 44 процента от това количество, а Африка - 14 процента".

"Руският президент Владимир Путин казва, че Западът не е спазил думата, дадена на Руската федерация (в контекста на сделката). Той предложи да ни изпрати допълнително 1 млн. тона зърно за преработка. Както Катар, така и ние смятаме този проект за полезен и сме готови да участваме в него", заяви Ердоган, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай