Сряда,

Предупреждават за нова опасност от шпионския софтуер "Пегас"

От: Рачо Рачев -
201
Предупреждават за нова опасност от шпионския софтуер "Пегас"
A
A
A

Надзорният орган на Европейския съюз по защитата на личните данни призова шпионският софтуер "Пегас" на израелска компания, както и подобни на него, да бъдат забранени на територията на Съюза.

"Забраната за разработване и внедряване на шпионски софтуер с възможностите на "Пегас" в ЕС би била най-ефективният начин за защита на нашите основни права и свободи", се казва в изявлението на институцията.

"Пегас" е един от многото подобни софтуери, но има една разлика, която го прави един от най-опасните - той вече заразява и iPhone мобилни устройства, като това често се осъществява чрез уязвимости на приложения", обясни пред НоваНюз етичният хакер Ростислав Петров.

Досега такива софтуери заразяваха само смартфони със система Android, но сега вече това не е така, предупреждава той.

"Жертвата може да бъде подмамена да кликне на повреден линк, които могат да бъдат разпространени през Viber, WhatsApp и други подобни, той може да бъде инсталиран дори и чрез пропуснато повикване", предупреждава Ростислав Петров.

Когато този софтуер се инсталира, той разполага с цялата информация в телефона и приложенията, могат да бъдат откраднати данни, файлове, есемеси.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички