Предсрочни избори в Япония заради рецесията

Предсрочни избори в Япония заради рецесията | StandartNews.com

Токио. Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че през следващия месец ще се проведат предсрочни парламентарни избори, съобщи CNN. Решението е свързано с новините, че страната е изпаднала в рецесия през изминалото тримесечие. Абе съобщи, че ще разпусне долната камара на парламента в петък. 

Японският премиер обяви също така, че се отлага с още 18 месеца противоречивото покачване на данъка върху продажбите.

"Необходимо е да постигнем инфлация, за да се гарантира Aбеномиката. Като резултат от това решихме да не повишаваме данъка върху потреблението до 10% през следващия октомври. Аз реших отлагането да бъде с 18 месеца ", каза Абе на пресконференция, цитиран от CNBC.

Първото покачване на данъка върху продажбите - от 5% на 8%, бе въведено през април. Мярката беше посрещната силно негативно и не се отрази добре на икономиката. Шиндзо Абе заяви също, че повишаването на данъка върху продажбите "е било тежък товар и е компенсирало покачването на потреблението".

По-рано тази седмица Националното статистическо бюро в Токио съобщи, че японската икономика е изпаднала в рецесия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1%, като по този начин двете последователни тримесечия на червено доведоха до рецесия, напомня investor.bg.

Точно преди две седмици пък Японската централна банка неочаквано обяви, че увеличава размера на своята програма за монетарни стимули от 60-70 трлн. йени до 80 трлн. йени на година. Целта е ускоряване на инфлацията близо до целта от 2%, чрез което според централните банкери ще се избегне изпадане в нова дефлационна спирала.

Въпреки това нарастващите разходи за живот за момента носят само и единствено проблеми в Япония, тъй като влошаването на покупателната способност на потребителите потиска допълнително търсенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай