Предсрочни избори в Македония догодина

Предсрочни избори в Македония догодина | StandartNews.com

Предсрочни избори ще се проведат в Македония на 24 април догодина. За това се споразумяха лидерите на четирите основни политически партии в страната.

"Мога да Ви съобщя, че постигнахме договор, който бе подписан от четиримата лидери. Лично съм удовлетворен от постигнатото". Това заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който бе посредник между Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

Споразумението предвижда още съставяне на експертно правителство на 15-ти януари 2016 г., завръщане на опозицията - на депутатите от СДСМ в парламента на 1-ви септември, назначаването на нов вътрешен министър през месец октомври, който да бъде предложен от опозицията, пише БГНЕС.

Преговорите, които продължиха над 12 часа, се проведоха в резиденцията на ЕС в Скопие. Хан съобщи още, че македонците са се съгласили да изпълнят препоръките на Прибе и на Европейската комисия /ЕК/ и по този начин да намерят изход от кризата.

"Това е един голям ден за Република Македония, който отваря широко вратите за нейната евроинтеграция", каза още Йохане Хан.

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща на Съвета на ЕС, на която ще бъдат обсъдени необходимите за Македония реформи. През месец септември ще продължи диалога на високо равнище и след това ще има доклад за напредъка на страната, добави еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай