Председателят на Сената в Холандия подаде оставка

Председателят на Сената в Холандия подаде оставка | StandartNews.com

Амстердам. Председателят на горната камара в холандския парламент Фред де Граф е подал оставка в четвъртък вечерта. Причините за това са обвинения, че той е държал лидера на крайнодесните Герт Вилдерс настрана на церемонията по коронацията на новия крал Вилем-Александър, предаде Франс прес, позовавайки се на холандските медии.

Левоцентристкият вестник "Фолкскрант" съобщи преди дни, че Де Граф е отстранил Герт Вилдерс от групата депутати, които съпроводиха краля при влизането му в старинната църква, където през април се състоя церемонията по възкачването му на трона, предавана пряко по телевизията.

Въпреки че Де Граф - член либералната партия на премиера Марк Рюте - отрича да е допуснал грешка при избора на депутатите, той обяви, че подава оставка, тъй като "под въпрос е била поставена почтеността му".

Де Граф, който ръководеше церемонията по интронизацията на 30 април, обяснява пред "Фолкскрант" как са били избрани петимата депутати, придружаващи Вилем-Александър. Мисълта, че присъствието на Вилдерс редом с краля би привлякло голямо внимание, със сигурност изигра известна роля, каза той.

Вилдерс редовно критикува кралското семейство. През януари миналата година той упрекна остро кралица Беатрикс, че е носела покривало на главата си, когато влизала в джамии в Оман и Обединените арабски емирства.

Като един от най-дългогодишните депутати в долната камара на парламента Вилдерс е имал право да бъде избран да участва в кралския кортеж. Партията му, която подкрепяше предишното правителство, разполага с 15 депутатски места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай