Правят масови проверки на евродепутати дали са агенти на Кремъл

ЕП трябва да разследва още кой какво е направил и при какви обстоятелства, за да играе по свирката на Москва

Правят масови проверки на евродепутати дали са агенти на Кремъл | StandartNews.com

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас призова днес за проверка дали има и други евродепутати, действали по поръчение на Москва. Той изрази тревога по случая с латвийския евродепутат Татяна Жданока по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на зловредното руско влияние в ЕС.

Много са тревожни твърденията, че евродепутати може да са работили за службите за сигурност на Руската федерация, каза Схинас. Вярвам, че ЕП трябва да разследва още кой какво е направил и при какви обстоятелства, за да играе по свирката на Москва, добави той.

Схинас посочи, че по данни на германските служби за сигурност в социалната мрежа "Екс" са били създадени над 50 хиляди акаунта за оказване на влияние над общественото мнение в страната. По неговите думи при пандемията преди четири години постоянни дезинформационни действия са внасяли съмнение в европейските ваксинационни кампании. Това показа, че дезинформацията води до смърт, обобщи Схинас.

В последните две години Русия прилага дезинформацията като оръжие и се опитва да използва умората от войната в Украйна, за да отклони вниманието. Знаем за многобройни опити за руска намеса в демократичните процеси в Европа. Многобройни проучвания откриха акаунти в социалните мрежи, регистрирани в Русия, от които британските граждани са били насърчавани да гласуват за напускане на ЕС. В тези случаи Русия е плащала за онлайн реклама в последните дни преди британския референдум, поясни зам.-председателят на ЕК. Той допълни, че са били установени множество контакти между руски представители и политическите сили, настояващи през 2017-2020 г. за отделянето на Каталуния от Испания.

Схинас поясни, че в отговор ЕК предложи законопроект за повишаване на прозрачността и отчетността на представителите на интересите на чужди държави, наскоро бе одобрено европейско законодателство за свободата на медиите, което има отношение към намаляването на външното влияние. Предложихме законопроект за общоевропейско определение на престъплението "корупция", което да обхваща търговията с влияние, злоупотребата с власт и възпрепятстването на правосъдието. В ЕС вече са в сила и правила за работата на социалните мрежи, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай