Правителството в Лисабон падна след само 11 дни

Правителството в Лисабон падна след само 11 дни | StandartNews.com

Сформираното само преди 11 дни правителство на Португалия подаде оставка, след като управленската му програма не получи подкрепа в 230-местния парламент, съобщи Би Би Си. Така страната постави рекорд за най-кратко правителство в цялата 40-годишна история на своята демокрация.

По-малко от две седмици, след като състави нов кабинет, премиерът Педро Пасош Коелю връчи в сряда оставката си на президента Анибал Кавако Силва. Ден по-рано левицата, която успя да се обедини и да състави мнозинство, отхвърли със 123 гласа срещу 107 програмата на кабинета. Лявата коалиция в парламента в момента включва Социалистическата партия, комунистите и Левият блок. Очаква се сега тя да се опита да наложи своя кандидат за премиерския пост - генералния секретар на Социалистическата партия Антонио Коща.

Португалският президент, който идва от редовете на десницата, обаче бе категоричен по-рано, че няма да допусне ляво правителство, което е против европейските и атлантическите ценности. Така се очертава възможност държавният глава да назначи досегашния премиер Коелю начело на служебно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай