Повишена терористична опасност е обявена във Волгоград

Повишена терористична опасност е обявена във Волгоград | StandartNews.com

Москва. В руския град Волгоград и областта е обявена повишена терористична опасност за период от 15 дни, съобщи БНТ. Мярката се наложи след самоубийствения атентат, при който бяха убити най-малко шестима и ранени 40 души вчера.

Полицейското присъствие по улиците е засилено, затегнат е контролът в градския транспорт, навсякъде се въвеждат извънредни мерки за сигурност. Днес във Волгоград е и ден на траур.

Вчера жена камикадзе се взриви в пълен с хора автобус около 14.05 ч. местно време. Тя е изповядвала радикален ислям и заедно със съпруга си е била част от терористична организация. 

Руските медии цитираха неофициален източник, според когото идентифицираната извършителка - Наида Асиялова, е страдала от сериозно заболяване, заради което е взимала силни успокоителни и обезболяващи лекарства. В руската социална мрежа ВКонтакте са организирани акции за набиране на средства за лечението й. Там се казва, че болестта причинява стопяване на челюстната й кост. 

Асиялова често е сменяла местожителството си. В Махачкала и други градове в Дагестан тя се е срещала със съпруги и вдовици на войнстващи ислямисти. Според данните, тя е имала достъп до финансови средства, събирани от организациите на радикалистите. Атентатът по първоначална информация е бил планиран да се извърши в столицата Москва, не е ясно защо Асиялова се е самовзривила във Волгоград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай