Повелителят от Букурещ

Повелителят от Букурещ | StandartNews.com

Политическата кариера на Виктор Понта се развива на бързи обороти

Румънският премиер Виктор Понта е човек на бързите обороти. На 37 години стана председател на Социалдемократическата партия, наследник на румънската комунистическа партия. Две години по-късно вече беше премиер. А сега е на път да стане и президент на Румъния. След преброяването на почти всички гласове от първия тур на президентските избори лидерът на социалдемократите печели 40.3%, а основният му опонент - подкрепяният от коалиция от десни партии кмет на Сибиу Клаус Йоханис - 30.4%. Резултатът е ясен знак, че Понта е фаворит за втория тур на изборите, който ще се проведе на 16 ноември. В тази връзка агенция Ройтерс коментира, че изборът на Понта за президентския пост ще внесе стабилност в страната, която доскоро беше в тежка рецесия по време на глобалната финансова криза, а днес провежда структурни реформи с финансиране от Международния валутен фонд. Управлението на Понта беше белязано от

редовни сблъсъци

с основния му опонент - досегашния президент Траян Бъсеску, заемал поста повече от десетилетие. Самата предизборна кампания също беше белязана от значителни проблеми. Бъсеску обвини Понта в шпионска дейност в полза на чужда разузнавателна агенция през 90-те години. Бащата на премиера, както и други леви политици, пък бяха обвинени в корупция. Това обаче не уплаши Понта, за когото мнозина казват, че олицетворява новото поколение румънски политици - добре образовани и лишени от скрупули. Завършил юридическия факултет на Университета в Букурещ, до 1998 г. Понта работи в букурещката прокуратура, а след това до 2001 г. е прокурор във Върховния съд на страната, където е и координатор в отдела за борба с прането на пари и корупцията.

Напористият юрист

влиза в политиката през 2001 г., когато го забелязва Адриан Нъстасе - бившият премиер, който беше осъден за отклоняване на държавни средства. Често казват, че Понта дължи на него почти всичко. Нъстасе забелязва Понта, когато той ръководи младежката организация на социалдемократическата партия. Взима го под крилото си и Виктор става неговият доверен човек. През 2010 г. той щурмува председателския пост на партията, изправяйки се срещу бившия външен министър Мирча Джоана и печели. За старите вълци от партията младият Понта е слаб и следователно податлив на манипулиране. Дали обаче наистина е така? Очевидно не, тъй като Понта е на път да стане президент на Румъния. Той знае как да използва всичко и всички в своя полза. След като става премиер, Понта и неговият кръг не се поколебават да използват институционалната машина за своите цели. Освен това, като опитен юрист, бъдещият румънски президент е истински "акробат на правото", коментира "Фигаро". Той използва така правовите норми, че да докаже например на еврокомисарите, че е добър демократ. Това не му пречи да обижда Бъсеску, когото нарича "страхливец" и "фашист", да

критикува Ангела Меркел

че се меси в неща, които не я засягат, тъй като "не гласува в Румъния", както и да обвинява германската преса, че е "проникната от Секуритате". Всичко това кара мнозина да смятат Понта за циничен и незрял политик, а други да го определят като слаб и прагматичен. Той владее изкуството да казва едно нещо и след малко точно обратното, коментира румънска журналистка. Иначе Понта се кълне, че е "твърдо ляв" и

посочва сред своите идоли Че Гевара

но май само най-близките му хора му вярват. Според политолога Александър Гуси "Понта и младите вълци от партията му страдат от болест, наречена елитарност. Смятат, че всичко им е позволено и че превъзхождат всички". Може би поради тази причина Понта невъзмутимо обясняваше по време на скандала, че е изплагиатствал една трета от докторската си дисертация, че през 2003 г. правилата за цитирането са били различни.
Личният живот на Понта е също толкова вълнуващ, колкото и политическата му кариера. Той е женен два пъти, като първата му съпруга е студентската му любов Роксана. Двамата имат син, но не остават заедно. Малко след раждането на бебето Виктор се залюбва с атрактивно изглеждащата Дачиана Сърбу, която сега е евродепутат. Тя е дъщеря на колега на Понта, а той се жени за Дачиана тихомълком в румънското посолство в китайската столица Пекин. Година по-късно, през март 2008 г., им се ражда дъщеря, Ирина Октавиа. Същата година Виктор и Дачиана се женят в румънска църква. През февруари 2009 г. пък Дачиана разкрива, че е осиновила пет години по-рано сираче, момченце, на име Андрес.
Дачиана, чиято снимка по

предизвикателен секси тоалет

излиза при първите резултати в Гугъл, щом й се напише името, е родена на 15 януари 1977 г. в град Арад. Завършва право в Университета в Тимишоара между 1996 г. и 2000 г. От ноември 2001 г. е докторант в Наказателно-процесуално право в Университета в Букурещ. Тя и практикува право за кратко време през 2001 г., когато е наета като адвокат в адвокатска кантора. През 2002 г. завършва Националния колеж по отбрана в Букурещ, през 2003 г. получава магистърска степен по политически мениджмънт и година по-късно и магистърска степен по търговско право в Университета в Тимишоара.
Дачиана е евродепутат трети подред мандат. Член на Социалдемократическата партия на Румъния - част от Партията на европейските социалисти в Европейския парламент, тя първо е наблюдател в ЕП през 2005 г., а две години по-късно вече е официално избрана за депутат и става и пълноправен член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Освен това сред важните моменти в биографията й е, че от юни 2003 г. до март 2004 г. е държавен секретар по младежки програми в отдел в Министерството на образованието и науката. Както и е била съветник на министър-председателя.

Извън политиката мъжът й Понта харесва футбола и е запален привърженик на "Стяуа". Самият той печели през 1989 г. националния младежки шампионат по баскетбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай