Повдигнаха обвинения срещу Мурси, остава в ареста

Повдигнаха обвинения срещу Мурси, остава в ареста | StandartNews.com

Кайро. Египетските власти оставиха в ареста задържания президент Мохамед Мурси за още 15 дни, като му предявиха поредица обвинения, сред които заговор с палестинската групировка Хамас, предаде Ройтерс, като цитира държавната осведомителна агенция.

Морси беше задържан от военните от момента на свалянето му, но до днешното съдебно решение не му бяха повдигнати официални обвинения, отбелязва Ройтерс. Обвиненията са свързани с бягството му, заедно с други лидери на "Мюсюлманските братя", от затвор край Кайро, където е хвърлен от властите по време на въстанието през 2011 г., което свали Хосни Мубарак от власт, съобщава още БНР.

В официалното съобщение се казва, че разследващият съдия Хасан Самир представил на Мурси доказателствата по време на разпита, без да се уточнява кога и къде е станало това. Говорител на "Мюсюлманските братя", които твърдят, че армията е извършила държавен преврат срещу демократично избрания държавен глава, нарече обвиненията смехотворни. Според Гехад ел Хадад те бележат връщане към стария режим.

Обвиненията срещу Мурси включват умишлен палеж, унищожаване на затворническа документация и сътрудничество с Хамас с цел осъществяване на актове на агресия в страната, нападения срещу полицейски обекти, офицери и войници. Обвинен е също в предумишлени убийства на няколко затворници, офицери и войници и в отвличане на офицери и войници. Позовавайки се на поверителността на разследването и на националната сигурност, прокурорът е издал забранителна заповед, която означава, че медиите могат само да публикуват официалните съобщения по случая.

Привърженици и противници на сваления ислямистки президент на Египет Мохамед Мурси се събират днес за паралелни демонстрации в Кайро, предаде ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай