Потвърдена е присъдата на Осман Кавала

Върховният апелативен съд в Турция потвърди доживотната присъда

Потвърдена е присъдата на Осман Кавала | StandartNews.com

Доживотната присъда на бизнесмена и филантроп Осман Кавала е потвърдена от Върховният апелативен съд на Турция. Тя му беше наложена за „опит да свали правителството“ по време на протестите за парка Гези през 2013 г., съобщи ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

Съдът потвърди с вчерашното си решение и 18-годишните присъди на още четирима души за съучастие, включително срещу Джан Аталай, който през май беше избран за депутат, но не можа да излезе от затвора, за да положи клетва.

Освен това съдът свали обвиненията срещу трима други обвиняеми, двама от които се намират в затвора. Очаква се те да бъдат освободени.

Действията на полицията срещу демонстрациите за парка Гези в Истанбул през 2013 г. предизвикаха антиправителствени протести в цяла Турция, които бяха най-сериозното подобно движение срещу тогавашния премиер и днешен президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кавала е в затвора от 2017 г. Западни правителства и правозащитни групи критикуваха процеса и присъдата срещу него като политически мотивирани.

Ердоган публично обвини Кавала през 2018г, че е финансирал протестите за парка Гези с подкрепата на американско-унгарския инвеститор и филантроп Джордж Сорос. Протестите многократно са определяни от турския президент като „международен заговор“.

Ема Синклер-Уеб, зам.-директор за Европа и Централна Азия на правозащитната организация „Хюмън райтс уоч“, определи вчерашното решение на турския съд като „чудовищна злоупотреба със съдебната система“, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай