Последният път на кралица Елизабет II започва днес

Лиз Тръс ще придружи крал Чарлз Трети в траурната обиколка

Последният път на кралица Елизабет II започва днес | StandartNews.com

Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет Втора ще бъде откаран днес от шотландската кралска резиденция "Балморал" в Единбург, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия, върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата.

Дъбовият ковчег ще бъде положен в катафалка и ще пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург.

Вчера крал Чарлз Трети бе официално обявен за новия монарх на Обединеното кралство от Съвета по унаследяване на кралския престол в рамките на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон.

Премиерът Лиз Тръс ще придружи крал Чарлз III на обиколка из четирите части на Обединеното кралство за траурни церемонии за покойната кралица Елизабет II, съобщи говорител на Даунинг стрийт 10, предаде Ройтерс.

Вчера Тръс, която във вторник бе назначена за премиер от Елизабет в последния неин публичен акт, бе сред няколкото високопоставени депутати, положили клетва за вярност пред новия крал на специално заседание на Камарата на общините. Освен това тя, заедно с шестима бивши премиери, високопоставени епископи и няколко политици, присъства на бляскавата церемония, на която 73-годишният Чарлз бе официално провъзгласен за крал на Великобритания. След това тя и други старши министри бяха приети от краля в Бъкингамския дворец.

По думите на говорителя на Даунинг стрийт 10 Лиз Тръс ще придружи краля, който ще оглавява траурните церемонии в Шотландия в понеделник следобед, в Северна Ирландия във вторник и в Уелс в петък, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай