Посланик подправял паспорти на младини

Посланик подправял паспорти на младини | StandartNews.com

Посланикът на Германия в Русия - Рюдигер фон Фрич, на младини е подправил паспорти за свой братовчед и негови приятели, за да могат те да избягат от ГДР, пише в. "Билд"".

Роденият в Зиген, Западна Германия, бъдещ дипломат решил да помогне на братовчед си Том да напусне комунистическата Източна Германия. Според плана Том и двама негови приятели трябвало да чакат в България, а Фон Фрич с брат му да ги снабдят с фалшиви паспорти, с които да преминат в съседна Турция. Това станало преди 40 години. Според "Билд" Фон Фрич и брат му пристигнали в България с червен "Опел Кадет" и донесли за тримата младежи дрехи, така че като се преоблекат, да заприличат на западни хипита. Когато всички вече се събрали, станало ясно, че българските власти са променили цвета на граничните печати. Фон Фрич и брат му не били готови за това и трябвало да преправят фалшивите паспорти, подготвени за бегълците. След две седмици бъдещият посланик повторил опита си и успешно предал паспортите на Том и неговите приятели, с които те успели да минат границата и да влязат в Турция.

"С разбиране се отнасям към това, че крайно рядко могат да възникнат ситуации, в които човек е принуден малко да наруши правилата, за да се бори за нещо по-голямо - например да се защити от такава държава като ГДР, която отказваше елементарни права на своите граждани", казва посланикът, цитиран от вестника. Сега, според "Билд", инструментите, с които Фон Фрич е изготвил фалшивите паспорти, са част от експозицията на музея в бившия западноберлински район Мариенфелде, където се е намирал лагерът за прием на бегълци от ГДР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай