Посланик: ЕС е нужен на Балканите

Посланик: ЕС е нужен на Балканите | StandartNews.com

Присъединяването към ЕС е необходимост за държавите от Балканския полуостров, заяви френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан в лекция пред Атлантическия клуб и Дипломатическия институт.

"Това присъединяване е необходимо и за ЕС. Ние, европейските държави, знаем, че в един момент ще се окажем прекалено малки да влияем върху световната история и да запазим самостоятелността при вземането на решения, ако сме разделени", коментира дипломатът.

Той обаче постави въпроса дали ЕС трябва да приема само демократични държави, или може да приема и неизправни и несъвършени демокрации.

"Опитът ни показва, че скъсването с тоталитарния режим не е лесно, че ценностите, които ни се струват толкова естествени, не са задължително такива и че приемането на буквата не е достатъчно за приобщаването към духа. Най-често елитите - политически, икономически, съдебни, много не обичат правилата, правовата държава, свободния печат, независимата съдебна система. Ще е необходимо време, както и принуда, за да осъзнаят елитите, че трябва да се подчиняват на закона, който важи и за всеки обикновен гражданин", каза френският посланик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай