Порошенко възстанови руския език (ОБЗОР)

Порошенко възстанови руския език (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев. Новият президент на Украйна Петро Порошенко положи клетва и встъпи в длъжност. В първото си обръщение към народа той обеща да възстанови статута на руския език и да даде повече правомощия на регионите, но не смята да прави Украйна федерална държава.

На церемонията в парламента в Киев присъстваха делегации от 56 страни. Новият държавен глава се закле пред председателя на Конституционния съд, положил едната ръка върху конституцията, а другата - върху старо евангелие.
"Аз, Порошенко Петро, по волята на народа избран за президент на Украйна, като заемам този висок пост, тържествено се заклевам с избора си да браня суверенитета и независимостта на Украйна", закле се Порошенко.
"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света", заяви още той.

Сред чуждестранните високопоставени лица, присъстващи на полагането на клетвата, бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, а също редица държавни глави или ръководители на правителства на страни от Източна Европа, включително президентите на Полша и Литва Бронислав Коморовски и Далия Грибаускайте. На церемонията присъстваха също така трима бивши украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко.
Церемонията беше открита от и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов, който изреди имената на поканените гости, както и на трима от четиримата предишни украински президенти, без да спомене Виктор Янукович, който беше свален от власт след улични протести преди три месеца и избяга в Русия.

В обръщението си Порошенко призова сепаратистите да сложат оръжие и им обеща коридор към Русия, ако желаят да се изтеглят там.

Сраженията в Източна Украйна обаче не стихнаха и по време на церемонията в Киев. Бойците на самообявилите се Донецска и Луганска републики успяха да свалят още един боен самолет на украинската армия край Славянск, като пилотът е загинал. От своя страна армията обстрелва града с артилерия.

Редът по време на церемонията ще бъде осигуряван от 3300 сътрудници на правоохранителните органи, съобщи пресслужбата на украинското вътрешно министерство.

По оценка на списание "Форбс" 48-годишният Порошенко с прякор Шоколадовия крал има състояние в размер на 1,6 млрд. долара. Възходът му започва с внос на какао на зърна в Съветския съюз през 1991 г. Оттам се създава изключително популярната фирма за шоколадови издалия "Рошен", която става основата на бизнес империята на Порошенко, включваща днес корабостроене и една от най-влиятелните телевизии в Украйна, отбелязва АП.
Политическата кариера на Порошенко започва през 1998 г. като депутат в проруска партия, а през 2001 г. участва в учредяването на Партията на регионите на сваления президент Виктор Янукович. През 2004 г. обаче той подкрепя протестите от "Оранжевата революция", избухнали след обвинения в измама на тогавашните президентски избори.
Бил е няколко месеца шеф на Националната сигурност, служил е като външен министър и за кратко като министър на икономиката след идването на власт на Янукович през 2010 г. Привлича отново общественото внимание, като открито застава зад избухналото през ноември 2013 г. протестно движение срещу Янукович.

Порошенко подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с ЕС, но се обяви против референдум дали Украйна да кандидатства за членство в НАТО. Заявявал е, че е важно бързо да се поправят обтегнатите отношения с Русия. По думите му отношенията с Москва трябва да са равнопоставени и не трябва да подкопават желанието на украинците за по-тесни връзки с ЕС.

Путин засилва охраната по границата Руският президент Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСС) да засили охраната на границата с Украйна срещу незаконно преминаване на хора, съобщи пресслужбата на президентството, цитирана от ИТАР-ТАСС. Путин е издал заповед да се вземат всички необходими мерки за предотвратяване на незаконно преминаване на граничните пунктове, уточнява Франс прес, цитирана от БТА. Заповедта е издадена, след като вчера Украйна призна, че три от граничните й пунктове се превзети от проруски сепаратисти. Путин разговаря със световни лидери във Франция, където президентът на САЩ Барак Обама го призова да спре подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна и да престане да доставя оръжие и военна техника през границата, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай