Порошенко свиква Съвет за национална сигурност заради Донецк и Луганск

Порошенко свиква Съвет за национална сигурност заради Донецк и Луганск | StandartNews.com

Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко свиква днес Съвета за национална сигурност и отбрана. На заседанието ще бъде обсъдена ситуацията след проведените избори в източната част на страната и отменяне на закона за местното самоуправление на Донбас, съобщават местните медии.

Самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република избраха за свои президенти съответно Александър Захарченко и Игор Плотницки. Очаква се двамата да положат клетва днес.

Валидността на вота бе призната единствено от Русия, докато Европейският съюз и Съединените щати обявиха проведените избори за нелегитимни.

Президентът на Украйна Порошенко обвини проруските сепаратисти, че с провеждането на вота са нарушили споразуменията от Минск за прекратяване на огъня. Властите на двете автономии пък излязоха с изявление, че са готови за диалог с Киев и за пълно възстановяване на връзките. Те подчертаха, че президентските и парламентарните избори в Донбас отговарят на Минските споразумения за прекратяване на огъня.

Русия пък изпрати поредна пратка с хуманитарна помощ за регионите в Донбас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай