Порошенко отмени военното положение в Украйна

По-рано този месец Порошенко беше обявил, че не възнамерява да продължава военното положение извън предварително планирания едномесечен срок...

Порошенко отмени военното положение в Украйна | StandartNews.com

Срокът на военното положение, въведено на 25 ноември в някои райони на Украйна, след като Русия задържа три украински кораба, изтече днес. Това заяви днес пред Съвета за национална сигурност на Украйна президентът Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС.  

"Днес в 14 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, то е основано на анализ на всички елементи на текущата ситуация в сферата на сигурността", каза той и отбеляза, че засега не планира да удължава срока. Украинският президент поясни, че не желае да продължава извънредния режим, тъй като не иска да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Порошенко гарантира, че президентските избори ще се състоят така, както е по план - на 31 март догодина.

Като основно постижение на военното положение украинският президент посочи значително увеличаване на отбранителните способности на Украйна. Беше свършена огромна работа по предислокация на войски, осъществяване на доставки на ново въоръжение и модернизация на бойна техника, каза той.

По-рано този месец Порошенко беше обявил, че не възнамерява да продължава срока на военното положение извън предварително планирания едномесечен срок, освен ако не бъде предприета пълномащабна атака от Русия.

Украинските военни кораби бяха задържани в Керченския проток между анексирания от Русия Крим и южната част на Русия, която контролира достъпа до Азовско море, където има както руски, така и украински пристанища, отбелязва Ройтерс.

Москва заяви, че корабите са били навлезли в руски води при опит да преминат протока, без предварително да са уведомили за това. Киев каза, че на корабите му не им е нужно разрешение от Русия, за да минават през протока.

Според закона за военното положение Украйна забрани на руснаци в боеспособна възраст да влизат на нейна територия и повиши мерките за сигурност по важни обекти като атомни електроцентрали и черноморските пристанища.

По-рано този месец началникът на украинската армия заяви, че от август Русия увеличава силите си по границата и че сега представлява най-голямата заплаха във военно отношение от 2014 г., годината, в която тя анексира Крим.

Първоначално Порошенко искаше да въведе военно положение за 60 дни, но депутатите във Върховната рада се обявиха категорично против, защото видяха в това желание на държавния глава да бъдат отложени и дори отменени президентските избори на 31 март, отбелязва ТАСС.

В резултат президентът беше принуден да отстъпи и съкрати срока на военното положение на 30 дни, за да не засегне то "нито един ден от предизборната кампания", и се отказа от това да го въвежда за цялата територия на Украйна и се ограничи само с десет области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай