Помпео затопля израелско-арабските отношения

Той ще лобира за политиката на Тръмп за близкоизточния мирен процес

Помпео затопля израелско-арабските отношения | StandartNews.com

Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна на посещение в Израел. Това е първата спирка от обиколката му в Близкия изток, по време на която той ще лобира за политиката на правителството на президента Тръмп в близкоизточния мирен процес, предаде Асошиейтед прес.

Помпео ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим и ще разговаря с него за сключеното наскоро между Израел и ОАЕ историческо споразумение да установят дипломатически отношения, постигнато с посредничеството на Вашингтон. Очаква се двамата да обсъдят и Иран и Китай.

Споразумението Израел-ОАЕ е важна външнополитическа победа за президента на САЩ Доналд Тръмп в момент, когато той се бори за преизбиране. То обаче отразява и променящата се картина в Близкия изток, в която общите безпокойства от големия враг Иран надделяват като съображение над традиционната арабска подкрепа за палестинците, отбелязва Асошиейтед прес.

В рамките на посещението на Помпео в Израел е предвидено той да се срещне и с партньора на Нетаняху в управлението и министър на отбраната на Израел Бени Ганц, а също и с израелския външен министър Габи Ашкенази.

След Израел Помпео ще посети Судан, ОАЕ и Бахрейн, възможно е да има и още спирки в региона на Персийския залив, съобщи по-рано Държавният департамент на САЩ. Държавният секретар обяви, че в Судан той ще лобира за "задълбочаване на суданско-израелските отношения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай