Полският премиер стреснат от Хърватия: Еврото налива масло в огъня

Настоящото правителство се противопоставя на премахването на злотата

Полският премиер стреснат от Хърватия: Еврото налива масло в огъня | StandartNews.com

Изборът на еврото, когато инфлацията е толкова висока, е малко като наливане на масло в огъня и това е предупреждение за всички, които искат да принудят поляците да се присъединят към еврозоната“.

Това каза на конференция премиерът на Полша Матеуш Моравецки, пише economic.bg.

Според него покачването на цените в Хърватия след приемането на еврото може да послужи като предупреждение за Полша, която още не е приела еврото.

По думите му използването на еврото в Хърватия, започнало на 1 януари, е довело до бързо покачване на цените на горивата, потребителските стоки и услугите.

Хърватите побесняха! Ето цените им в евро 

Хърватия спира спекулата с цените със "списъци на срама" 

Съгласно договора си за присъединяване с ЕС Полша се е ангажирала също да приеме еврото, но може да определи датата кога да стане това. Настоящото правителство се противопоставя на премахването на злотата, въпреки че някои икономисти и бизнес групи твърдят, че приемането на еврото би било от полза за полската икономика.

Полският премиер: Изборът на еврото налива масло в огъня

Моравецки отхвърли и твърденията на опозицията, че правителството му е до голяма степен отговорно за високата инфлация в Полша, твърдейки, че растящите цени са резултат от руско-украинската война.

Всеки със здрав разум и собствен разум знае добре, че инфлацията дойде при нас отвън. Тя беше внесена в Полша и е свързана с войната в Украйна", каза той.

Той добави, че въвеждането на еврото в Полша сега ще доведе до още по-висока инфлация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай