Хърватия спира спекулата с цените със "списъци на срама"

Хората се оплакват от "вълна на закръгляване"

Хърватия спира спекулата с цените със "списъци на срама" | StandartNews.com

"Списъци на срама", в които да се запишат имената на търговците, които спекулативно вдигат цените, е една от мерките, които обмисля правителството в Загреб. 

На 1 януари страната се присъедини към еврозоната, но веднага се появиха оплаквания, че цените са се вдигнали след въвеждането на еврото. 

Медиите съобщават, че в някои пекарни кроасан, който е струвал 6 куни (80 евроцента), сега струва 1,10 евро. Обикновеният бял хляб е поскъпнал с 31 липи и се продава за 90 евроцента. Спрямо миналата година цената му е с 30% по-висока. На пазарите килограм портокали е струвал 13 куни (1,75 евро), а сега цената се е повишила с около 2,7 куни, т. е. килото е 2 евро. Картофите са били между 3 и 5 куни, а сега килограм е около 6,78 куни. За кило лук вместо предишните 6 куни, трябва да се платят 1,53 куни повече. Кафето еспресо, което преди въвеждането на еврото е било 6 куни (80 евроцента), сега струва 93 цента, което е увеличение на цената с почти цяла куна, съобщава хърватският портал "Директно".

Паркирането на автомобили в Загреб също е поскъпнало, като час в първа зона струва 12 куни и 60 липи (1,6 евро), с 60 цента повече. В бензиностанциите на "Петрол" бензинът се е  вдигнал с 39 липи, а дизелът - с 24.Изглежда, че е настъпила вълна от „закръгляване“ на цените. Например едно кафе в бар, което е струвало осем куни миналата седмица, сега трябва да е 1,09 евро, но често се закръглява до 1,20 или дори 1,5 евро.

Ведрана Филипович Грчич, помощник на главния държавен инспектор, заяви пред обществената телевизия HRT, че само през първите два дни на януари Инспекторатът е получил над 60 жалби от потребители. „Хората се оплакват от различни доставчици на услуги, от ресторантьори и търговци на дребно - най-вече заради политиката им на „закръгляване“ на цените, което всъщност е увеличение на цените“, казва тя.

Заради вълната от недоволство се наложи правителството да вземе спешни мерки. "Въвеждането на еврото не е причина за повишаване на цените на стоките и услугите", заяви премиерът Андрей Пленкович.Още в първия работен ден след празниците той свика заседание с ресорните министри и контролните власти, на което бе обсъдено как да да се защитят потребителите от необоснованото повишаване на цените.След заседанието министърът на икономиката Давор Филипович покани на среща представители на търговските вериги и ги обвини, че неоснователно вдигат цените и се опитват да измамят гражданите.

"Инфлацията е 13,5% и тя се дължи най-вече на увеличението на цените на храните и безалкохолните напитки. Търговските вериги вдигат цените всеки месец. И сега, с въвеждането на еврото, те пак вдигат цените и се опитват да измамят гражданите. Казвам на всички, които искат да използват смяната на валутата за сметка на гражданите, че това няма да стане", заяви Филипович. И допълни: "Гледаме на търговските вериги като на наши партньори. Действахме добросъвестно, не очаквахме това. Изпратихме им ясни послания, че трябва да се грижат за гражданите. Като говорите с представителите на веригите излиза, че всичко е наред, никой не е повишавал цените... А всички знаете какво се случва, когато отидете в магазина. Държавният инспекторат, както и всички останали институции, ще си свършат работата, за да бъдат защитени гражданите", отсече министърът.

Филипович коментира и евентуални мерки срещу спекулата: "Всичко е на масата - от "черни" списъци до замразяване на цените на широк спектър от продукти. Не може в тази криза да гледаме как се увеличават печалбите за сметка на гражданите", добави той.

„Със сигурност ще обмислим варианта на Министерството на икономиката да създаде „списък на срама“ и да оповести публично имената на тези, които работят в ущърб на нашите граждани и така подклаждат инфлацията“, каза Филипович.

Той добави, че през следващите няколко дни правителството ще изпрати предупредителни писма до търговците на дребно, че трябва да "държат апетита си под контрол“.

Търговците веднага реагираха на острия тон на управляващите. От търговската асоциация HUP заявиха, че са били шокирани от заплахите на министъра, който обяви цялата търговия за несправедлива. Тяхното мнение е, че истинските виновници, които манипулират цените, трябва да бъдат посочени, вместо да се обвинява целият сектор.

Представителите на търговците на дребно казаха преди срещата с министъра, че повишаването на цените не се дължи на закръгляване на цените, а на други фактори, включително кризата с COVID-19 и войната в Украйна. „Търговците на дребно не вдигаха цените, а ги закръгляха по правилата. Ако последната цифра беше пет и повече, цената се закръгляше нагоре, а ако беше четири или по-малко, се закръгляше надолу, както правителството предложи в своите насоки“, каза представителят на търговците на дребно в Асоциацията на хърватските работодатели Мартин Ивачич.

Ана Кнежевич от местната група за защита на потребителите заяви, че гражданите са „ядосани и разочаровани, защото цените не спират да растат от миналата година“. 

Дуня Малетич, съветник на асоциацията за защита на потребителите, казва, че не винаги е лесно да се докаже защо са се вдигнали цените и трябва да се следи за всеки отделен случай. „Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно посочва, че цената не трябва да се увеличава с въвеждането на еврото. Необходима е критична маса от потребители, за да се постави търговец в списъка на срама, но повече от това не може да се направи“, каза Малетич пред BIRN. Тя допълни, че е трудно да се прецени например дали ако фризьорът вдигне цената, го е направил заради увеличаването на разходите за вода, материали и ток, или заради въвеждането на еврото.  

8000 проверки и близо 1800 нарушения

За три дни след въвеждане на новата валута държавните органи са направили около 8000 проверки и са установили 1738 нарушения, както и 51 случая на продажби на някои хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството.

Нарушенията са неясно изписване на цените и изписване само в евро (при изискване за двойно изписване на цена в хърватски куни и в евро), както и на липса на указване или неправилно указване на фиксирания курс на етикетите и на касовите бележки.Правилата за указване на цените в евро бяха разписани със закона за въвеждане на еврото като официална валута в Хърватия, който е в сила от 5 септември 2022 г.Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари. Обменният курс е фиксиран на 7.5345 куни за едно евро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай