Полша загърбва пирожките

Войчех Aмаро променя националната кухня, полива щука с маринована кръв

Полша загърбва пирожките | StandartNews.com

Всичко ново и интересно в кухнята на Полша се случва в една гурме обител - ресторантът "Ателие Амаро" в центъра на Варшава. Собственост е на майстор готвачът Войчех Амаро, който сервира особено интересни ястия, като например щука, поръсена с маринована кръв на патенце. Първият поляк, получил звезда от Мишлин, обича да експериментира с подобни блюда. Откакто е отворил елитната си кръчма преди година и половина, Амаро е сервирал около 100 различни ястия. Бройката е впечатляваща, защото всички те са сезонни. Приготвят ги единствено, когато продуктите се намират в природата.

Амаро се е заел да преправя традиционните рецепти. Стереотипите за полската кухня са предимно пирожки, пържени свински пържоли в тесто и много мазни картофени ястия. Точно това Войчех се опитва да промени. Иска да се отърве от клишетата. Амаро е категоричен: "През последните 20 години, докато премахваха комунизма от съзнанието си, поляците се задоволяваха с основните изисквания на бита. Като да си вземат апартамент или кола, символите на Запада. Вече обаче е време и за други приоритети. Полската кухня тепърва ще оставя своя знак в света. Следващите шест години ще бъдат решаващи", казва Войчех. Той вярва, че един ден хората по света ще си казват: "Нека тази вечер хапнем полско". За да постигне тази си мечта, има намерението да отвори още ресторанти. Наскоро се е завърнал от Ню Йорк, където сериозно започнал да обмисля идеята за заведение в Америка.

Философията му на готвене се основава изцяло на наблюденията му върху природата и реконструирането на полската кухня. Разказва, че готвачите традиционно делят храната според четирите сезона. Това му се струва странно, тъй като всяка година всеки сезон е различен. "Можете ли да сравните първия пролетен ден от тази и от миналата година", пита Войчех. За това той разделя годината на 52 седмици, след което описва продуктите, които са достъпни през всяка една от тях. Например, през 39-а седмица от тази година, която се пада късен септември, ще имат 538 продукта. Това е повече от предостатъчно за едно атрактивно меню. Особено след като хората използват максимум 12-15 продукта за манджите си. Според него 60 процента от успеха на дадена храна се крие в съставките. Смята, че може да построи високи стандарти за кухнята. Много готвачи, които са го посещавали, са се вдъхновявали от неговия ентусиазъм.

Децата му получават не по-малко атрактивна закуска. Препечени ленени семена, ябълки, банани, кардамом и кинамон са в менюто на наследниците. Понякога обаче дори той не е способен да спре манията по "Макдоналдс" и им позволява да хапнат малко нездравословно. Признава, че той е готвачът вкъщи, защото жена му не обича да се върти в кухнята. Той обаче не ходи да пазарува, защото нужните продукти взима от ресторанта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай