Полша извади танковете. Нещо невиждано от Студената война

Страната даде послание на Кремъл

Полша извади танковете. Нещо невиждано от Студената война | StandartNews.com

Полша извади танковете и направи нещо невиждано от времето на Студената война - най-големия военен парад. Той се проведе днес във Варшава. С него бе отбелязана годишнината от членството на страната в НАТО.

С парада си Полша се надява да отправи послание към Москва и към избирателите преди изборите през октомври, предава Ройтерс.

Инвазията на Русия в Украйна превърна укрепването на въоръжените сили в приоритет за управляващите в Полша националисти "Право и справедливост" (ПиС), а с разгара на предизборната кампания огромната демонстрация на военна техника дава шанс да увеличат одобрението си сред избирателите.

"Този парад ще бъде различен от предишните; ще можем да видим как напредва процесът на модернизиране на оборудването на полската армия", каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак в неделя.

В парада за Деня на въоръжените сили, който се провежда на 103-ата годишнина от победата на Полша над Съветския съюз в битката за Варшава, 2000 войници от Полша и други страни от НАТО ще преминат през столицата, придружени от 200 единици военна техника и 92 самолета.

Представеното оборудване включва закупени от Съединените щати танкове M1A1 "Ейбрамс", южнокорейски танкове K2 и самоходни гаубици K9, както и ракетни установки HIMARS и системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

В парад вземат учстие също полски бойни машини на пехотата "Борсук" и бронетранспортьори "Росомак".

ПиС, която е на власт от 2015 г., казва, че парадът ще демонстрира как възстановява армията след години на недостатъчни инвестиции при предишната администрация. Партията обеща да удвои размера на армията и да похарчи около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана тази година.

Опозиционните депутати обаче казват, че правителството използва армията за собствена политическа изгода.

"Използването на полската армия за предизборна агитация е позор за ПиС... Не на политизирането на армията!", написа в социалните медии Михал Шчерба, депутат от най-голямата опозиционна партия, либералната Гражданска платформа.

ПиС остава начело в повечето проучвания на общественото мнение, но преднината й е малка и изглежда малко вероятно да спечели пълно мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай