Полша изуми света! С тази новина

С каква армия разполагат поляците

Полша изуми света! С тази новина | StandartNews.com

Параноята на Полша по отношение на Русия я подтикна да избегне преобладаващата заблуда в голяма част от Европа, че конвенционалната война е вече част от миналото.

Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица, убивайки двама души, някои европейски лидери се разтревожиха много за това как ще реагира дясното правителство на Полша, колкото и от възможността Русия да е наредила удара, пише европейската редакция на американския вестник "Политико", предаде News.bg.

Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха загриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо прибързано.

Вместо да изгуби нервите си обаче, Варшава остана хладнокръвна, като постави въоръжените си сили в бойна готовност, но изчака, докато не стане ясно какво се е случило.

Това спокойствие се основава на една проста реалност, която от години убягва на по-голямата част от Европа: Полша разполага с може би най-добрата армия в Европа. И тя тепърва ще се засилва.

Параноята на Полша по отношение на Русия я подтикна да избегне преобладаващата заблуда в голяма част от Европа, че конвенционалната война е вече част от миналото. Вместо това, тя изгражда армия, която може да се окаже най-голямата сухопътна сила на ЕС, пише "Политико". .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай