Полицията атакува лагер в Измир, арести в Истанбул и Анкара

Полицията атакува лагер в Измир, арести в Истанбул и Анкара | StandartNews.com

Измир. Протестите в Турция продължават. В Измир рано тази сутрин полицията разруши палатков лагер на протестиращите в подкрепа на парка „Гези". Част от протестиращите се противопоставиха на полицията и са задържани, но все още няма информация за техния брой, посочи NTV.

Най-малко един човек е арестуван в сряда през нощта в Истанбул при опит за провеждането на „стоящ протест", съобщава пък информационният портал РИНФ. Стотици демонстранти провеждат мълчалив протест в памет на жертвите на сблъсъците с полицията в града.

Водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите, запалили свещи в знак на възпоминание на жертвите на площад Таксим в Истанбул, пък използва полицията в Анкара.

В сряда, вицепремиерът Бюлент Аринч заяви, че протестиращите срещу Ердоган имат право да демонстрират, мълчейки, като обаче изрази опасения за тяхното здраве. "Да стоиш прав в продължение на часове наред, е опасно за здравето", отбеляза той.

Вътрешният министър Муамер Гюлер пък увери, че полицията няма да възпрепятства мълчаливата акция, стига протестиращите не нарушават обществения ред.

В неделя властите в Истанбул и Анкара забраниха масовите събирания и демонстрации в центровете на мегаполисите с мотив за осуетяване на евентуални сблъсъци между протестиращи и полицията. Тъкмо така се роди алтернативната мълчалива форма на протест срещу управляващите, която няма как да бъде санкционирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай