Полицай загина при безредиците в Турция

Ердоган: Плановете за застрояването на парка остават в сила

Полицай загина при безредиците в Турция | StandartNews.com

Четвърти човек загуби живота си от началото на бунтовете в Турция. Турските медии съобщиха, че днес в болница е починал офицер от полицията от град Адана, който е паднал от петметров мост по време на разпръскване на демонстрации в града.

В Адана около 50 души са се събрали в знак на солидарност с протестиращите на истанбулския площад „Таксим". При опит на полицията да разпръсне демонстрантите полицейският комисар Мустафа Саръ е паднал от недовършен строеж на надлез. По-късно полицейският служител е починал в болницата.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се завърне в Турция от чуждестранна обиколка в Северна Африка, като масовите протести срещу политиките на неговото правителство продължават.

"Плановете за застрояването на парка в Истанбул остават в сила", заяви днес той в Тунис.

Проектът е съобразен с историята, културата и околната среда. Това което правим е, да защитим правата на мнозинството и да запазим красотата на Истанбул", заявява Ердоган в комюнике, цитирано от АФП.

Ердоган заяви, че членове на „терористични организации" участват в кървавите антиправителствени протести, които разтърсват Турция.

Сред протестиращите има екстремисти, някои от тях въвлечени в терористични дейности", заяви Ердоган пред репортери в Тунис.

"Поддръжници на терористични организации присъстват" на площад „Таксим" в Истанбул, епицентър на протестите, добави турският премиер.

Според турският премиер полицията в страната е задържала седмина чуждестранни граждани, които са били директно замесени в размириците в Турция.

Седем чужди граждани, замесени в размириците са били задържани, шестима от които вече са предадени на правосъдието", допълва Реджеп Ердоган.

Други трима души бяха убити и хиляди ранени в безредиците.

Протестите избухнаха след като полицията смаза активисти, протестиращи срещу застрояването на парка Гези в Истанбул.

Ердоган нарече протестите недемократични, но вицепремиерът на Турция се извини за полицейското насилие и се срещна с представители на протестиращите от площад Таксим.

Междувременно, в черноморското пристанище Ризе, голяма тълпа от привърженици на правителството нападнаха по-малка група от млади хора, които са протестирали срещу Ердоган. Полицията се е намесила, за да предодврати насилието между двете групи.

Това е първия сблъсък между подръжници на правителството и протестиращи от началото на бунтовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай