Политическа криза в Полша? Какво стана

В четвъртък лидерите на „Право и справедливост“ се събраха на среща в Пултуск, северно от Варшава

Политическа криза в Полша? Какво стана | StandartNews.com

Михал Дворчик, ръководител на кабинета на полския министър-председател, подаде оставка в петък след среща на управляващата партия „Право и справедливост“, предаде за БТА.

„Подадох оставка от поста ръководител на кабинета на министър-председателя“, написа Дворчик в „Туитър“ в петък. В четвъртък лидерите на „Право и справедливост“ се събраха на среща в Пултуск, северно от Варшава. Ришард Терлецки, ръководител на парламентарната група на „Право и справедливост“, каза след срещата, че Дворчик „ще подаде оставка скоро“.

Дворчик, който беше близък сътрудник на премиера Матеуш Моравецки в продължение на почти пет години, беше замесен в имейл скандал, който привлече голям медиен интерес през юни 2021 г., когато хакери започнаха да публикуват предполагаемо неговата електронна кореспонденция с топ държавни и партийни фигури, включително министър-председателя. Хакерите са проникнали в личния имейл на Дворчик, който той е използвал за официална кореспонденция, вместо правителствената система с висока степен на сигурност.

Хакерите публикуваха избрани имейли на Дворчик в продължение на месеци. Той и други правителствени служители отказаха да коментират дали имейлите са автентични и казаха, че публикациите са част от кампанията за дезинформация на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай